Novi predsjednik Europskog vijeća ne zna engleski

Foto: Hina

ČELNICI zemalja članica EU-a izabrali su u subotu na izvanrednom summitu u Bruxellesu poljskog premijera Donalda Tuska za novog predsjednika Europskog vijeća, a talijansku ministricu vanjskih poslova Federicu Mogherini za visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politiku, objavio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

Tusk će naslijediti na tom mjestu Hermana Vana Rompuya, kojemu mandat istječe 30. studenoga. Mandat predsjednika Europskog vijeća traje dvije i pol godine, koji se jednom može obnoviti. Tusk pripada desnom centru, strankama okupljenim u Europskoj pučkoj stranci.

Visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton naslijedit će Federica Mogherini, koja dolazi s lijevog centra. Visoka predstavnica je ujedno potpredsjednica Europske komisije, što znači da da joj mandat traje pet godina.

Tusk obećao da će "izglancati" svoj engleski

Poljski premijer Donald Tusk, koji je u subotu izabran za novog predsjednika Europskog vijeća i kojemu se kao jedan od minusa zamjera slabo poznavanje stranih jezika, obećao je da će na sljedećem summitu u prosincu kojim će predsjedati govoriti engleski.

"Ovo je moja posljednja konferencija za novinare koju održavam kao poljski premijer i stoga ću govoriti na poljskom. Obećajem da ću na sljedećem summitu govoriti engleski", rekao je Tusk.

"Do prosinca ću 'izglancati svoj engleski", dometnuo je Tusk na engleskom i upotrijebio glagol "polish", koji znači glancati, polirati, ali ujedno označava i pripadnika poljskog naroda i poljski jezik.

Tusk će također predsjedavati i summitima eurozone, iako njegova zemlja nije članica eurozone.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy predstavio je svoga nasljednika "kao veterana" među šefovima država ili vlada. Tusk je premijer od 2007. i Poljska je jedina zemlja EU-a koji nije ušla u recesiju tijekom krize, koja je počela krajem prošlog desetljeća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara