Novi udarac transparentnosti: Slovenska vlada ukida pisane transkripte sjednica

Novi udarac transparentnosti: Slovenska vlada ukida pisane transkripte sjednica

Foto: FAH

SLOVENSKA vlada donijela je odluku da se ubuduće više neće raditi pisani transkripti njenih sjednica, što je u prošlosti znalo izazivati sporove s novinarima koji su tražili uvid u te materijale.

Glavni tajnik vlade Darko Krašovec izjavio je da je odluka, po kojoj novinari više neće moći dobiti sirovi materijal sa sjednica nego samo službeni zapisnik, mjera kojom se vladi omogućava "učinkovito i nesmetano" obavljanje njenog posla te da se radi o racionalizaciji rada vladinog tajništva, iako će se sjednice i dalje tonski snimati.

Sjednice vlade su zatvorene, ali je po dosadašnjim tumačenjima državnog ureda za dostupnost informacija, koje je u jednom slučaju potvrdio i ustavni sud, novinar mogao zatražiti da mu se transkripti daju na uvid ako je dokazao da se radi o informaciji od šireg javnog interesa, što je znalo potrajati mjesecima.

Kontroverza oko kandidature Alenke Bratušek

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki su mogućnost davanja transkripata novinarima osporavali tvrdnjom da to smeta normalnom odvijanju sjednica jer ministri kontroliraju svoje nastupe, uvažavajući činjenicu da bi ono što kažu moglo biti javno objavljeno, pa su se dijelovi sjednice zato znali proglašavati tajnima, bez snimanja.

Zadnji takav spor između vlade i novinara bio je slučaj kad je jedna redakcija zatražila uvid u transkript lanjske sjednice vlade na kojoj je tadašnja premijerka potvrđena kao slovenska kandidatkinja za članicu Europske komisije. Kandidatura Alenke Bratušek odbijena je nakon njena predstavljanja u Europskom parlamentu, a novinari su uvidom u prijepis sjednice željeli utvrditi je li istina da je sama sebe predložila za funkciju u Bruxellesu i kako je glasovao tko od ostalih ministara. No, zahtjev za objavu spomenutog transkripta više je puta bio odbijen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara