Nudimo im samo sunce pa ministar za sve krivi kišu: U srpnju manje turista nego lani

Foto: MINT

NA TWITTERU Hrvatske vlade objavljeno je kako je u srpnju zabilježeno manje dolazaka turista nego prošle godine u istom periodu. "Unatoč blagom padu u srpnju (-0,4% dolazaka) turistički promet u prvih 7 mjeseci porastao: 3,5% više dolazaka i 1% više noćenja nego 2013.", stoji u objavi Vlade.

Na komentar korisnika da nisu bitna noćenja već prihodi, te drugog koji je kazao kako te brojke nećemo saznati, iz Vlade su odgovorili: "Visinu prihoda znat ćemo tek za nekoliko mjeseci. Konačne brojke za 2013. objavljene su npr. krajem ožujka ove godine".

U isto je vrijeme ministar Lorencin u Splitu držao konferenciju za novinare na kojoj je predstavio rezultate. Kaže, s obzirom na vrijeme, oni su i dobri. Kišoviti srpanj negativno se odrazio na turističke rezultate. U srpnju je tako u odnosu na isti mjesec lani zabilježen pad od 0,4 posto u dolascima te 2 posto u noćenjima.

"Ovo su jako dobri rezultati s obzirom na okolnosti koje su bile. Vjerujem da ćemo izvući neke pouke iz ovoga, ali treba znati i da su u nekim područjima od 31 dana 24 bila kišna", rekao je ministar.

Kumulativni podaci za razdoblje siječanj-srpanj govore o porastu od 3,5  posto u dolascima (6,94 milijuna dolazaka) i 1 posto u noćenjima (37 milijuna noćenja) turista na Jadranu i u Gradu Zagrebu u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Strani su turisti ostvarili porast od 4 posto u dolascima (6,2 milijuna dolazaka) i porast od 0,7 posto u noćenjima (33,32 milijuna noćenja). Dolasci domaćih turista su na razini prošle godine (744,6 tisuća dolazaka), dok su noćenja u plusu 1 posto (3,68 milijuna noćenja). Porast noćenja u sedam mjeseci ostvaren iz Austrije (+6%), Italije (+5%), Velike Britanije (+9%), Mađarske (+13%), Francuske (+3%), Švedske (+5,5%), Finske (+7%), SAD-a (+16%), Kanade (+14%), Koreje (+248%) i Kine (+39%).

U srpnju pad noćenja i dolazaka

"Iza nas je izazovan srpanj koji je u dolascima na razini prošle godine, uz pad noćenja od dva posto, što je i logično jer su nam turisti došli, no zbog lošeg vremena i manjka sadržaja u pojedinim destinacijama, otišli ranije kućama. Ipak, odlične rezultate srpanj je donio dalmatinskim županijama, pa se tako Splitsko-dalmatinska županija probila na drugo mjesto po udjelu u ukupnim brojkama. Značajniji su nam pozitivni rezultati u prvih sedam mjeseci, a s obzirom na informacije iz turističkog sektora, početak kolovoza bolji je od prošlogodišnjeg, a bolje su i najave za posezonu. Najbrojniji posjetitelji u srpnju bili su gosti iz Slovenije, a posebno nas raduje i rast turista iz Italije. S druge strane, zbog pomaka praznika bilo je manje njemačkih i nizozemskih turista, koji ce dolaske nadoknaditi u kolovozu", rekao je Lorencin komentirajući podatke s emitivnih tržišta, dodavši kako će se na pojedinim tržištima provoditi sustavna ulaganja, posebice za periode pred i posezone.

Pozitivni rezultate u prvih sedam mjeseci ostvarila je Dalmacija, Ličko-senjska županija i Grad Zagreb. U Splitsko-dalmatinskoj županiji je u prvih sedam mjeseci ostvareno 1,2 milijuna dolazaka (+8,5 posto) i 6,6 milijuna noćenja (+5,7 posto), u Zadarskoj županiji 786,5 tisuća dolazaka (+6 posto) te 5,2 milijuna noćenja (+4 posto), a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 748 tisuća dolazaka (+8 posto) i 3,3 milijuna noćenja (+4 posto). U Ličko-senjskoj županiji je ostvaren porast od 5 posto u dolascima (271 tisuću dolazaka) i porast od 4 posto u noćenjima (1 milijun noćenja). U razdoblju od siječnja do srpnja 2014. godine u Gradu Zagrebu ostvareno je 11 posto više dolazaka (480,4 tisuća) i 9 posto više noćenja (833,7 tisuća)

U Šibensko-kninskoj županiji je u ostvareno 432 tisuće dolazaka (-1 posto) i 2,6 milijuna noćenja (- 4 posto), dok je u Istri ostvareno 1,8 milijuna dolazaka (+0,23 posto) i 11,2 milijuna noćenja (-2 posto) te je na Kvarneru zabilježen pad od 1,5 posto u dolascima (1,2 milijuna dolazaka) i od 3,5 posto u noćenjima (6,2 milijuna noćenja).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolasci u srpnju na razini 2013., noćenja dva posto manje

Prema službenim podacima za mjesec srpanj, na Jadranu i u Gradu Zagrebu ostvareno je 3 milijuna dolazaka (na razini lanjske godine) te 21 milijun noćenja (-2 posto).

Veći turistički promet nego lani bilježi Dalmacija, u kojoj je ukupno zabilježeno 5 posto više dolazaka i 2 posto više noćenja. Splitsko-dalmatinska županija ostvarila je 624 tisuće (+7 posto) i 4 milijuna noćenja (+5 posto), Zadarska županija 428 tisuće dolazaka (+5 posto) i 3,5 milijuna noćenja (+2 posto), Dubrovačko-neretvanska županija 287,8 tisuća dolazaka (+7 posto) i 1,6 milijuna noćenja (+2 posto) te Šibensko-kninska županija 231,4 tisuće dolazaka (- 2 posto) i 1,7 milijuna noćenja (-4 posto).  U Ličko-senjskoj županiji je ostvareno 127 tisuća dolazaka (+1 posto) i 634,6 tisuća noćenje (+2 posto). Grad Zagreb zabilježio je i dvoznamenkasti rast te je ostvareno 101,7 tisuća dolazaka (+11 posto) i više i 166,9 tisuća noćenja (+8 posto). U Istri je ostvareno 744 tisuće dolazaka i 5,96 milijuna noćenja, što je 7 posto manje u dolascima i u noćenjima. Na Kvarneru je ostvareno 521,3 tisuće dolazaka (-8 posto) i 3,4 milijuna noćenja (-8,5 posto).

"Generalno je Dalmacija "pobjednik" srpnja, a dalmatinske županije, odnosno pojedini gradovi kao što su Split, Zadar te nezaobilazno Dubrovnik pokazali su kako se gradi turistički proizvod, organiziraju manifestacije te kako kvalitetnim upravljanjem turizmom možemo nadići "srpanjsku rupu. Raduje i to da se probudio kontinent, Zagreb bilježi kontinuirano poraste turista i to u dvoznamenkastim brojkama. Loše vrijeme odrazilo se na Istru i Kvarner, gdje generalno gledano, kampovi čine trećinu ukupnog turističkog prometa, a koji su u srpnju zabilježili 10 posto, a u sedam mjeseci 5 posto manje noćenja nego lani.", izjavio je ministar te zaključio kako priželjkuje da ova godina bude po fizičkim pokazateljima na razini prošle, uz rast prihoda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara