Obama: Europa i Amerika ujedinjene su u podršci Ukrajini

Foto: Guliver Image/Getty Images

EUROPA i Amerika ujedinjene su u podršci Ukrajini i ukrajinskom narodu, kazao je američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak u Amsterdamu.

"Mnogo smo razgovarali o situaciji u Ukrajini", kazao je Obama nakon sastanka s nizozemskim premijerom Markom Rutteom. "Europa i Amerika ujedinjeni su u podršci ukrajinskoj vladi i ukrajinskom narodu. Ujedinjeni smo i u nametanju cijene Rusiji za njezine dosadašnje akcije", kazao je Obama, kako ga prenosi Reuters.

Američki je predsjednik kazao da će uvedene sankcije nanijeti štetu ruskom gospodarstvu i da će se u Den Haagu sastati s ostalim čelnicima skupine G7 s kojima će razgovarati kako dalje.

Kako navode analitičari, zapadni čelnici sve su manje fokusirani na pokušaje da uvjere ruskog predsjednika Vladimira Putina da odustane od Krima, jer je to teško ostvarivo, i umjesto toga ga pokušavaju odvratiti od posezanja za drugim dijelovima istočne Ukrajine.

"Obojica smatramo da su ruski pokušaji aneksije Krima flagrantno kršenje međunarodnog prava i to osuđujemo najsnažnijim mogućim riječima", rekao je Rutte.

Predsjednik ukrajinskog parlamenta i vršitelj dužnosti ukrajinskog predsjednika Oleksandr Turčinov u međuvremenu je objavio da će Ukrajina povući svoje vojnike s Krima, suočena sa stalnim provokacijama ruske vojske. Turčinov je rekao u parlamentu nakon što su ruski vojnici ušli u ključnu ukrajinsku mornaričku bazu nedaleko od Feodosije da je takva odluka donesena zbog "prijetnje životima i zdravlju naših vojnika" i njihovih obitelji.

Obama i Rutte kraću su tiskovnu konferenciju održali u Rijksmuseumu, ispred slavne Rembrandtove "Noćne straže". "Od svih tiskovnih konferencija koje sam imao, ova nesumnjivo ima najimpresivniju pozadinu", kazao je Obama, prenosi USA Today.

Obama će u Den Haagu sudjelovati na odavno planiranom susretu na vrhu o nuklearnoj sigurnosti (NSS) u ponedjeljak i u utorak, koji će okupiti 53 zemlje, ali su ruska intervencija na Krimu i pripojenje tog ukrajinskog područja Moskvi poremetili predsjednikove prioritete.

Naime, u središtu pozornosti su sankcije protiv Moskve koju bi ostalih sedam zemalja moglo izbaciti iz G8. Čelnici tih sedam zemalja trebaju se u ponedjeljak sastati u prigodi NSS-a. Obama će usto morati umiriti saveznike u NATO-u nakon ruske demonstracije sile.

U razgovoru koji je u ponedjeljak objavio nizozemski dnevnik De Volkskrant, Obama je rekao da "nitko ne smije dovesti u pitanje zalaganje SAD-a za (obranu) sigurnosti u Europi". "NATO je najsnažniji i najuspješniji savez u povijesti čovječanstva i nikada nećemo posustati u našoj kolektivnoj obrani", dodao je američki predsjednik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara