Obama: SAD u Indiju ulazi s 4 milijarde dolara ulaganja i zajmova

Obama: SAD u Indiju ulazi s 4 milijarde dolara ulaganja i zajmova

Foto: FAH

AMERIČKI predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je Indiji obećao 4 milijarde dolara u ulaganjima i zajmovima, čime želi pokrenuti "neiskorišteni potencijal" poslovnog i strateškog partnerstva dviju zemalja.

Prije toga je Obama, na poziv indijskog premijera Narendre Modija, nazočio proslavi indijskog Dana republike kao prvi američki predsjednik ikada.

Nužno jačanje trgovinskih veza

Obama i Modi su se oslovljavali imenima u razgovoru, sudjelovali u radijskoj emisiji i satima raspravljali o mnogim temama, ali su iskoristili priliku kako bi ljude iz poslovnog svijeta podsjetili da su trgovinske veze između SAD i Indije i dalje krhke.

Na Indiju otpada svega 2 posto američkog uvoza i tek jedan posto izvoza, rekao je Obama. Iako je trgovinska razmjena na godišnjoj razini dosegnula 100 milijardi dolara, to je tek petina vrijednosti američke trgovine s Kinom, Indiji susjednom zemljom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Idemo u pravom smjeru... No, znamo i to da američko-indijske odnose određuje golemi neiskorišteni potencijal", rekao je Obama predstavnicima američkih i indijskih poslovnih krugova. "Svi će se složiti da moramo bolje od toga", dodao je.

Američka ulganja udvostručena u zadnja četiri mjeseca

Modi je rekao da su se američka ulaganja u Indiju udvostručila u posljednja četiri mjeseca i obećao da će poduzeti dodatne mjere kako bi suzbio probleme koje uzrokuje zloglasna indijska birokracija kako bi od Indije učinio jedno od najjednostavnijih mjesta na svijetu za pokretanje poslovnih projekata.

Obama je rekao da će Američka banka za uvoz i izvoz financirati izvoz američkih proizvoda u vrijednosti od milijardu dolara, dvije milijarde će Američka agencija za trgovinu i razvitak uložiti u indijski sektor obnovljive energije, a američka korporacija za prekomorska privatna ulaganja osigurat će milijardu dolara za zajmove malim i srednjim poduzećima u indijskim ruralnim područjima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara