Obama najavio borbu protiv emisije štetnih plinova

Obama najavio borbu protiv emisije štetnih plinova

Foto: Hina

NOVIM ograničenjima emisije štetnih plinova, koja će biti objavljena sljedeći tjedan, izbjeći će se u SAD-u na tisuće slučajeva astme i srčanih udara, izjavio je u subotu američki predsjednik Barack Obama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako piše New York Times, Obama želi primorati uprave električnih centrala na ugljen da smanje emisiju ugljičnog dioksida za 20 posto, kako bi borba protiv globalnog zagrijavanja bila učinkovitija. Oko 40 posto emisije CO2 dolazi od električnih centrala kojima nisu uvedena nikakva ograničenja glede emisije štetnih plinova.

Ta će projekt biti "prvi američki akcijski plan o klimi" koji će stvoriti gospodarstvo utemeljeno na čistoj energiji - koristeći čiste izvore energije, sa što manje prljavih energenata, i voditi računa da se energija ne troši uzalud, pojasnio je Obama.

Tijekom prve godine primjene tih mjera, izbjeći će se "do 100.000 napada astme i 2100 srčanih udara", a te će se brojke nastaviti povećavati. Ideja je da se uvede dozvoljena razina emisije CO2 na nacionalnoj razini te da se prepusti čelništvu 50 saveznih američkih država da odluče kako postići taj cilj. Obamin akcijski plan će najvjerojatnije naići na otpor lokalnih vlasti pod kontrolom republikanaca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara