Skandal u ministarstvu ratnih veterana, Obama prijeti kaznama

Foto: Hina

PREDSJEDNIK SAD-a Barack Obama, sučeljen sa skandalom u ministarstvu ratnih veterana, zaprijetio je u srijedu sankcijama ako se dokažu optužbe, ali je ponovo ukazao povjerenje nadležnom ministarstvu.

"Ako se optužbe pokažu istinitima, to je nečasno, sramotno, to neću trpjeti i točka", upozorio je Obama u jednom nastupu u Bijeloj kući.

Njegova se administracija našla u neugodnoj situaciji nakon medijskih informacija o teškim pogrješkama u bolnicama kojima upravlja ministarstvo ratnih veterana. Informacije o vojnoj bolnici u Phoenixu, u Arizoni, objavljene prošlog mjeseca posebno su zaoštrile polemiku koja se već mjesecima vodi na nacionalnoj razini.

Kao i u mnogim drugim vojnim bolnicama, ratni veterani ondje ponekad čekaju mjesecima da bi dobili termin za liječnički pregled. No u ustanovi u Phoenixu čelnici su optuženi da su osmislili sustav kako prikriti duljinu lista čekanja. Čekanje je dosad navodno stajalo života 40 pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na ministra ratnih veterana, umirovljenog generala Erica Shinsekija, žestoko su se prošlog tjedna u Kongresu obrušili parlamentarni zastupnici optuživši ga da pokušava prikriti skandal. Mnogi republikanci su zatražili ostavku ministra koji je i sam veteran vijetnamskog rata, imenovan 2009.

Obama je istragu povjerio svom bliskom suradniku, zamjeniku predstojnika ureda Bijele kuće Robu Naborsu. U srijedu je primio potonjeg i generala Shinsekija koji je napustio Bijelu kuću bez komentara.

"Kada se činjenice utvrde, uvjeravam vas da će krivci za pogrješku, ako se dogodila, biti kažnjeni", kazao je predsjednik.

Na novinarsko pitanje o Shinsekijevoj mogućoj ostavci, Obama je dao potporu svom ministru nazvavši ga "velikim državnim službenikom i velikim vojnikom". No pitanje njegova odlaska je ostavio otvorenim.

"Ako misli da ne može dobro raditi i ako misli da nije bio na visini zadatka, siguran sam da neće biti zainteresiran da ostane" na svojoj dužnosti, ocijenio je.

Senator iz Arizone John McCain, veliki kritičar Obamine administracije, rekao je u srijedu da je "zadovoljan što je predsjednik napokon našao za potrebno da se očituje o tom skandalu koji tjednima nije htio priznati". No ocijenio je i da su Obamine izjave "sasvim nedovoljne".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara