Obama razgovarao sa sirijskim oporbenim čelnikom

PREDSJEDNIK Barack Obama sastao se sa sirijskim oporbenim vođom Ahmadom Džarbom u utorak i pohvalio konstruktivni pristup oporbene koalicije, priopćila je Bijela kuća koja ne spominje oružje što ga pobunjenici traže od Sjedinjenih Država.

"Predsjednik Obama pozdravio je vodstvo sirijske oporbene koalicije i konstruktivni pristup prema dijalogu" te pozvao na stvaranje vlade koja će predstavljati sav sirijski narod, prenosi Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Obama i američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice ponovili su da je sirijski predsjednik Bašar al-Asad izgubio svaki legitimitet da vodi Siriju i "nema mu mjesta u budućnosti" zemlje, prenosi AFP.

Džarba je zahvalio Bijeloj kući na američkoj pomoći u opremi, koja nije oružje, a iznosi 287 milijuna dolara. U priopćenju se ne spominje Džarbin zahtjev za protuzračnim oružjem kako bi se oporba mogla boriti protiv Asadovih snaga. "To oružje moglo bi promijeniti ravnotežu snaga na terenu", rekao je prošli tjedan Džarba.

Obamina administracija, vrlo suzdržana prema svakom izravnom vojnom angažmanu u Siriji, strahuje da oružje ne padne u ruke pobunjeničkih džihadističkih skupina koje sudjeluju u trogodišnjem sukobu u Siriji u kojem je ubijeno najmanje 150.000 ljudi, a deset milijuna civila je raseljeno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara