Obama završava turneju u Saudijskoj Arabiji

Foto: Guliver Image/Getty Images

SAUDIJSKA ARABIJA dočekuje u petak američkog predsjednika Baracka Obamu, u vrijeme kada su odnosi ta dva povijesna saveznika zatamnjeni zbog razlika u stajalištima oko Sirije i Irana.

Obama u Saudijskoj Arabiji, gdje će boraviti manje od 24 sata, završava turneju tijekom koje je posjetio Nizozemsku, Belgiju i Italiju, a trebao bi se sastati sa saudijskim kraljem Abdalahom.

Od 2009. i prvog posjeta Rijadu, jednom od glavnih saveznika Washingtona na Bliskom istoku, odnosi dviju zemalja su se pogoršali budući da Rijad zamjera Washingtonu nedjelovanje u Siriji kao i otvaranje prema Iranu.

"Odnosi su trenutno obilježeni napetostima zbog stajališta Washingtona prema Bliskom istoku", kazao je jedan analitičar, upozorivši da se približavanje Washingtona Teheranu ne bi trebalo odvijati na uštrb odnosa s Rijadom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saudijska Arabija gleda s oprezom na sporazum iz studenog 2013. o iranskom nuklearnom programu, koji predviđa djelomično zamrzavanje atomskog programa u zamjenu za ublažavanje sankcija koje pogađaju Iran.

Što se tiče Sirije, gdje Rijad podupire pobunjenike u ratu protiv režima Bašara al-Asada, saudijski će kralj ponovno braniti pitanje naoružavanja oporbe.

Pred polazak Baracka Obame na turneju, glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney rekao je, govoreći o odnosima s Rijadom: "Kakve god bile naše razmirice, to neće ništa promijeniti na činjenici da se radi o vrlo važnom i bliskom odnosu".

Razgovori u Rijadu trebali bi se također dotaknuti izraelsko-palestinskog mirovnog procesa, te stanja u Egiptu, još jednoj temi o kojoj dvije zemlje imaju različita stajališta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara