Od Nove godine nove cijene vrtića u Zagrebu: Cijene i do 600 kuna, određivat će se prema dohotku roditelja

Od Nove godine nove cijene vrtića u Zagrebu: Cijene i do 600 kuna, određivat će se prema dohotku roditelja

Foto: Ilustracija

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić i gradski SDP napokon su se uspjeli usuglasiti po pitanju oko kojeg su se naveliko lomila koplja. Ekonomska cijena gradskog vrtića inače iznosi 1.900 kuna i dosad su roditelji od te cijene plaćali mjesečno 300 kuna za desetosatni program i 225 kuna za poludnevni program. Po novom modelu - cijene vrtića kretat će se od 150 do 600 kuna, a određivat će se prema dohotku roditelja.

Potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba, Tatjana Holjevac, bila je protiv ovog modela obračunavanja, pogotovo nakon prošlogodišnje gungule sa cijenama vrtića.

"Nekako je prevladalo mišljenje da ovdje nije tako velika razlika u odnosu na one koji malo plaćaju i onih koji plaćaju više i da možda to neće dovesti do takvih posljedica da su se roditelji raseljevali da bi utvrdili drugačiji obiteljski cenzus", rekla je Holjevac.

Konkretno, četiri su cjenovna razreda. Tako će 150 kuna za vrtić plaćati obitelj čiji je mjesečni prihod po članu kućanstva manji od 2500 kuna. 300 kuna plaćat će obitelj koja ima mjesečni prihod po članu od 2501 do 3500 kuna. 450 kuna mjesečno za vrtić morat će izdvojiti obitelj čiji prihodi po članu iznose od 3501 do 4500 kuna a najvišu cijenu od 600 kuna plaćat će ona obitelj koja mjesečno po članu uprihodi više od 4.501 kunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, ovaj model omogućuje i puno više manevarskog prostora za muljanje, smatra Holjevac.

"Mislim da je trebalo preko OIB-a ići na imovinski cenzus, a ne dohodovni. Međutim, kako je puno čitavih reorganizacija, a posebno se to odnosi na razne baze podataka koje bi morale biti transparentne i koje bi morale biti na raspolaganju službama koje trebaju da ne moraju roditelji hodati od šaltera do šaltera i od zgrade do zgrade. Najveći problem u našoj državi je momentalno birokracija", rekla je Holjevac.

Bandić sutra otvara vrtić u Sesvetama

Sutra u 8.00 sati, u Ulici Vladimira Vidrića 12, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić otvorit će područni objekt Dječjeg vrtića Markuševec u Sesvetama.

Novi objekt predviđen je za smještaj 400 djece u 14 odgojno-obrazovnih skupina, od toga 11 jasličkih i tri vrtićke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara