Odlaskom Prgometa desni radikalizam postaje službena politika HDZ-a

Odlaskom Prgometa desni radikalizam postaje službena politika HDZ-a

Foto: FAH

ODLAZAK Drage Prgometa iz HDZ-a konačna je pobjeda politike Tomislava Karamarka prema kojoj u toj stranci prolazi samo desni radikalizam.

> Drago Prgomet izašao iz HDZ-a, ostavku Karamarku odnio osobno

Podsjetimo kako na 15. Općem saboru HDZ-a 2012. godine Prgomet izabran kao potpredsjednik stranke sa 715 od ukupnih 1996 glasova izaslanika. Imao je najviše glasova, a posebno je intrigantna činjenica da je u stranačkim izborima, koji su trajali do 4 ujutro i koji su proglašeni farsom, Prgomet bio jedan od rijetkih izabranih članova HDZ-a u vrhu stranke čije ime nije bilo u šalabahterima Tomislava Karamarka. Jedno od rijetkih, uz ime Ane Lovrin. Čini se da je to od početka bio Prgometov krimen.

Zamjerali su mu citiranje Karamarkovih neostvarenih obećanja

Karamarko je tada u drugom krugu imao samo 111 glasova više od svog protukandidata Milana Kujundžića.

"HDZ bi nakon lokalnih izbora trebao održati nove unutarstranačke izbore po sistemu 'jedan član, jedan glas' i to od najnižih ogranaka do vrha stranke", objavio je Karamarko nakon što je pobijedio na Saboru HDZ-a, najavivši nove stranačke izbore za 2013. godinu. No, to se nije dogodilo.

Karika u SDP lancu

Prgomet je Karamarka podsjetio na to obećanje o stranačkim izborima, samo kako bi kasnije bio javno napadnut od strane europarlamentarke Dubravke Šuice, koja ga je optužila da je "karika u lancu SDP-ovih medija kojom oni napadaju HDZ".

"Mi smo se konsolidirali, ali naš zamjenik nije", rekla je Šuica za Prgometa. S druge strane, Karamarko nikada nije htio svog legalno izabranog zamjenika kraj sebe, kako u službeno-javnim nastupima, tako i u privatnim. Štoviše, Karamarko s Prgometom nije ni razgovarao.

Karamarko nije htio umjerenog Prgometa kraj sebe

"Podsjećam Vas da smo zadnji službeni razgovor imali u kolovozu 2012. godine, a nakon toga i pored načelnih dogovora (osobno, telefonski i mailom), niste uspjeli odvojiti vremena za sastanak", podsjećao je Prgomet Karamarka u pismu. No, ponovno, bez uspjeha.

Prgomet se kao zamjenik predsjednika stranke nikada nije obratio članovima porukom na gotovo niti jednom skupu HDZ-a, bilo da se radi o proslavi obljetnice stranke, osnivanju zajednica ili predizbornom stranačkom skupu. Ondje gdje bi Prgomet išao bez šefa stranke, paralelno se slao i Karamarkov osobni izaslanik.

Iako je dojam kako se Prgomet zamjerio vrhu HDZ-a zbog posljednjih izjava te pozivom prosvjednicima ispred Savske da odu svojim kućama, to nikako nije točno.

Jedini pozvao Brkića na ostavku zbog plagijata

Naime, Prgomet je, uz Davor Stiera, bio jedini član Predsjedništva stranke koji je bio protiv toga da se protiv bivše premijerke i predsjednice stranke, Jadranke Kosor, provede stegovni postupak. Podsjetimo, taj je postupak u konačnici doveo do njezinog izbacivanja iz HDZ-a.

Prgomet se sukobio i s glavnim tajnikom stranke Milijanom Brkićem, nakon što je otkriveno da je Brkić plagirao svoj diplomski rad. U vrijeme dok su članovi HDZ-a izbjegavali novinare i ovu temu, a Karamarko objašnjavao da su diplomski radovi kompilacije, Prgomet je pozivao na povlačenje Brkića.

Dosta je Drugog svjetskog rata

"Da sam plagirao diplomski rad, otišao bih iz HDZ-a. Plagijat je plagijat, bez obzira na to je li riječ o stručnom - diplomskom radu, ili znanstvenom radu poput doktorata. Govorim o sustavu vrijednosti i načinu ponašanja", rekao je Prgomet za Brkića.

Drugi čovjek strank, od trenutka kada je izabran na mjesto potpredsjednika, otvoreno je istupao protiv radikalizma. Otvoreno je išao protiv stranačke politike koja je u prvi red za europarlamentarne izbore gurala Ružu Tomašić. Prgomet joj je zamjerio izjavu o "Hrvatima i gostima" te otvoreno "jahanje na valu povijesti Drugog svjetskog rata".

Za preferencijalno glasanje

Karamarko i vrh stranke nikada Prgometu nisu oprostili njegove blogove, u kojima je bio kritičan kako prema vrhu SDP-a, tako i prema vrhu HDZ-a. Prgomet je javno, putem svojeg bloga, kritizirao premijera Zorana Milanovića, ali i stranačkog šefa Karamarka, jer nijedan ne razumije želje birača za uvođenjem preferencijalnog glasanja u izborni sustav, kako je isticao.

Posljednja dva medijska istupa Drage Prgometa poprilično su uzdrmala HDZ. Prgomet je tako naljutio vrh stranke kada je pozvao prosvjednike u Savskoj da odu kućama, a svoju stranku kritizirao zbog pozicije koju je zauzela po tom pitanju. 

"Ako HDZ podržava prosvjede branitelja, onda bi HDZ-ovi zastupnici u hrvatskom Saboru trebali inicirati konkretne zakonske prijedloge koji bi promijenili postojeće odredbe s kojima se ne slažemo", izrazi je svoj stav Prgomet, a taj se stav nije svidio vrhu stranke, koja je krenula pripremati njegovo izbacivanje.

Osuda radikalizma dovoljna za izbacivanje

Ipak, kap koja je prelila "radikalnu čašu" HDZ-a bila je izjava da ne "ne podržava radikalno desnu retoriku šefa stranke Tomislava Karamarka". O Prgometu je već raspravljalo predsjedništvo gradske organizacije, a najavljivala se i šira rasprava o "štetnim izjavama" na stranačkim tijelima. Prgomet je presjekao proceduru izbacivanja svojim odlaskom.

Radikalno desna retorika danas je službeni program HDZ-a.

> Ovo je pravo lice Karamarkovog HDZ-a

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara