Oduzeli mu putovnicu: Japan spriječio novinara da ode u Siriju nakon smaknuća dvojice Japanaca

Oduzeli mu putovnicu: Japan spriječio novinara da ode u Siriju nakon smaknuća dvojice Japanaca

Ilustracija: Youtube

JAPAN je oduzeo putovnicu svom novinaru koji je htio poći u Siriju, ocijenivši da se izlaže prevelikoj opasnosti pošto je skupina Islamska država (IS) odsijecanjem glave smaknula dvojicu Japanaca, pišu u nedjelju tamošnja glasila.

Ministarstvo vanjskih poslova u subotu je prvi put odlučilo spriječiti nekog novinara da ode u ratnu zonu, pišu dnevni list Asahi Shimbun i drugi mediji.

Yuichi Sugimoto, 58-godišnji slobodni fotoreporter, planirao je ući u Siriju 27. veljače kako bi načinio snimke iz života izbjeglica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Tijekom večeri mi je došao čelnik odjela za putne isprave u ministarstvu vanjskih poslova i oduzeo mi putovnicu", rekao je za Asahi Shimbun.

Sugimoto koji već godinama izvještava iz Iraka i Sirije, napomenuo je da neće ići na područja pod kontrolom džihadista IS-a, dodaje agencija Kyodo.

"Što je s mojom slobodom kretanja i informiranja?", upitao se fotoreporter nezadovoljan odlukom vlasti.

IS je koncem siječnja odsijecanjem glave pogubio Japanca Haruna Yukawu, direktora omanje tvrtke koja pomaže Japancima u inozemstvu, a tjedan poslije i njegova sunarodnjaka Kenjija Gota, iskusnog novinara koji je pošao u potragu za njim.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara