Opačić: Izmjene obiteljskog zakona bit će vrlo skoro

Opačić: Izmjene obiteljskog zakona bit će vrlo skoro

Foto: Hina

OTKAKO je prije desetak dana Ustavni sud suspendirao Obiteljski zakon u praksi je na sudovima i u parnicama zavladao kaos. Sudionici postupaka nisu znali kako prevladati različitosti između dva zakona, no sada se polako situacija smiruje. Vrlo skoro zakonske izmjene bit će upućene u hitnu saborsku proceduru, rekla je za Media servis ministrica Milanka Opačić.

"Mi ćemo sada napraviti izmjene tog zakona i onda ćemo ga uputiti po hitnoj proceduri, naprosto zbog toga što mislimo da je većina odredbi izrazgovarana u javnoj raspravi. Mi ćemo poštovati pravnu proceduru, ali ćemo ići po hitnoj proceduri zbog situacije na terenu, a to je da su svi u kaosu, od pravosuđa, a ono što mi je najvažnije su građani", rekla je Opačić.

Centri još čekaju upute

Da situacija na sudovima i nije toliko kaotična kaže odvjetnica Vlatka Cikač.

"Naravno da nas je to u prvi mah sve šokiralo, u drugi mah smo svi poletjeli u naše baze spisa da vidimo što smo pokrenuli kada, što će se sada primjenjivati, u prvi mah je bilo hektično, ali se sve posložilo, suci su zauzeli stav kako će postupati, jedino centri za socijalnu skrb još čekaju neke upute, ali stvari su se normalizirale", kaže odvjetnica Cikač.

Pravomoćne presude koje su donesene po suspendiranom zakonu će se primjenjivati, a oni čiji su postupci u tijeku prelaze na stari zakon. Izmjena će najviše utjecati na postupke koji uključuju skrbništvo nad maloljetnom djecom jer je i u tom dijelu najviše razlika u proceduri u dvama zakonima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovi roditelji s maloljetnom djecom su možda neki izgubili na vremenu jer su krenuli raditi plan roditeljske skrbi na kojem su zapeli, nisu postigli dogovore i sad su u fazi da ako nisu stigli do suda nego su u fazi savjetovanja ili izrade planova, oni su samo zapravo izgubili na vremenu, a ja takvih nekoliko imam", kaže odvjetnica Cikač.

Manjkave odredbe

To i nije loše za djecu, smatra Cikač, jer se odredba o sastavljanju roditeljskog plana u nekim slučajevima pokazala manjkavom, otvarale su su mogućnosti manipulacije jednog od roditelja primjerice primanjima i novcem kojim raspolaže što je kasnije utjecalo na određivanje nerealnog iznosa alimentacije. Uz to, najviše je prigovora bilo i na odredbe koje se tiču obiteljskog doma. Ustavni sud odluku o suspenziji obrazložio je na 339 stranica.

"Svi podzakonski akti su napravljeni 1.1.2015. kada je zakon stupio na snagu, dakle dobar dio primjedi koje su napisane u ustavnim tužbama smo mi riješili do stupanja zakona na snagu. Onaj dio koji nam se osporava, vidjet ćemo koliko ćemo intervenirati", kaže Opačić.

Izmjene će pripremiti ista radna skupina koja je radila i suspendirani zakon, a primjedbe da nisu u skupinu uključeni praktičari odvjetnici Opačić odbacuje.

Primjedbe ne stoje

"Nije točno, mi smo uključili puno ljudi, javna rasprava je bila otvorena, bilo je nekoliko okruglih stolova, svi su bili pozvani i mogli reći svoja mišljenja, više od 70 posto prigovora smo ugradili u zakon tako da primjedbe ne stoje. Žalosno je što su mnogi počeli rušiti zakon prije nego što je uopće prvo slovo napisano jer su mislili da treba raditi po starom zakonu", kaže Opačić. Trebalo je samo popraviti primjenu, što bi bilo jeftinije, smatraju oni koji su se obratili Ustavnom sudu koji će i dati konačnu riječ.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara