Opet gorio Maribor: Prosvjednici bacili baklju u zgradu Općine, 120 uhićenih i 30 ozlijeđenih

Opet gorio Maribor: Prosvjednici bacili baklju u zgradu Općine, 120 uhićenih i 30 ozlijeđenih

Foto: Boris Kovačev/Cropix

SINOĆNJI prosvjedi u većim slovenskim gradovima, Ljubljani, Mariboru, Ptuju, Trbovlju i Celju, opet su završili nasilno.

Iako su organizatori pozivali na mirne prosvjede, nasilje je opet zavladalo mariborskim ulicama gdje je prosvjedovalo, prema policijskom izvješću, oko osam tisuća ljudi. Ondje je uhićeno 120 i ozlijeđeno više od 30 ljudi, uključujući 22 policajca, javlja 24.ur. Organizatori javljaju da se okupilo čak 20 tisuća ljudi.

Baklja u zgradi Općine, gorjeli kontejneri i bale sijena

Mariborski prosvjed je najprije započeo mirno na Trgu slobode. Međutim, kada su se okupljeni preselili ispred zgrade Općine, započelo je nasilje. U zrak su počele letjeti baklje, granitni blokovi, rakete, prometni znakovi, a razbijena su i stakla na prozorima. "Gotovo je!", "Nećemo žrtvovati svoju djecu za ovu gnjilu državu" i "Akcija, prodajem travu za 6.000 eura" samo su neki od uzvika koji su se poslijepodne mogli čuti na mariborskim ulicama.

Osim policije koja je sinoć u Mariboru imala pune ruke posla te je prosvjednicima odgovorila pendrecima i suzavcem, intervenirali su i vatrogasci. U Ulici heroja Staneta zapaljene su bale sijena, a ubrzo su počeli gorjeti i kontejneri. Jedna baklja je bačena u zgradu Općine. Prosvjednici su razbili i jedan hidrant koji su vatrogasci kasnije zatvorili.

Incidenti i u Celju te Ljubljani

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki manji incidenti dogodili su se u Celju gdje je prosvjedovalo oko tri tisuće ljudi i uhićeno 13 prosvjednika. U Ljubljani su se prosvjednici počeli okupljati već oko 16 sati, a prema pisanju lokalnih medija okupilo ih se deset tisuća. Jedni su, okupljeni pred ljubljanskom lokalnom vlasti, prosvjedovali protiv župana Zorana Jankovića, dok su drugi, okupljeni na Kongresnom trgu, tražili ostavku svih političara u zemlji. Policija je jučer putem Twittera izvijestila da je privela pet maloljetnih osoba zbog ugrožavanja javnog reda i mira te da su kod njih pronađena "opasna sredstva", koja su zaplijenjena.

Nastavak slijedi...

Prosvjedi su prošlog mjeseca krenuli iz Maribora gdje su se građani pobunili protiv korumpiranog gradonačelnika Franca Kanglera te se ubrzo proširili na cijelu zemlju i postali izraz nezadovoljstva socijalno-ekonomskom situacijom te nedostatkom borbe protiv korupcije. U Mariboru se tako traži smjena Gradskoga vijeća i gradonačelnika Franca Kanglera. Budući da cilj nije postignut, Kangler i Gradsko vijeće su još uvijek na vlasti, organizatori su za današnji dan najavili "pripreme za organiziranje novog mariborskog ustanka", kao i druge aktivnosti kako bi postigli cilj.

Prosvjedi će se nastaviti i sljedećih dana u više u slovenskih gradova. U Jesenicama će se prosvjed održati već danas, a u petak opet u Ljubljani. Organizatori današnjeg prosvjeda pozvali su preko Facebooka sudionike da na "tiho i strpljivo" ponašanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara