Oporba o padu BDP-a: SDP je poreznim nametima uništio gospodarstvo

Foto: Hina

OPORBENE stranke jednoglasne su oko toga da je pad hrvatskog gospodarstva u drugom tromjesečju 0,8 posto na godišnjoj razini očekivan, a odgovornim za takvo stanje smatraju Vladu koja odgađa reforme te je, tvrde, nesposobna izvući zemlju iz krize.

> Hrvatska uz SDP nezaustavljivo tone: BDP pao 11. put zaredom!

HDZ: U Hrvatskoj je sve nepredvidivo i nitko ne zna koju će to odluku Vlada u tajnosti donijeti, a koja će onda značajno utjecati na uvjete poslovanja

Pad BDP-a za 0,8 posto u drugom tromjesečju ove godine je očekivan i rezultat je lošeg rada Vlade, smatraju u HDZ-u koji ocjenjuje da je on rezultat nesigurne investicijske klime u zemlji koju Vlada stvara svojim neznanjem.

"Vlada radi loše i ide u lošem smjeru koji nikako ne može dovesti do rasta i razvoja Hrvatske, koji se trebao događati jer smo kao nova članica EU-a imali priliku preokrenuti trendove", kazala je na konferenciji za novinare HDZ-ova eurozastupnica Ivana Maletić.

No, dolazak investicija u Hrvatsku se ne događa i to zato što Vlada kontinuirano stvara atmosferu nesigurnosti, nestabilnosti i straha i svojim načinom postupanja tjera investitore i poduzetnike od poduzetničkih aktivnosti, dodala je.

"U Hrvatskoj je sve nepredvidivo i nitko ne zna koju će to odluku Vlada u tajnosti donijeti, a koja će onda značajno utjecati na uvjete poslovanja", ustvrdila je podsjećajući na činjenicu da su neki doprinosi prvo povećavani pa smanjivani (zdravstveni), najavljivani pa potom nisu doneseni porezi, da bi ih se onda ponovno najavljivalo (imovina, dobit).

To je jednostavno nedostatak strategije, vizije i odlučnosti i on kod investitora stvara strah i oni Hrvatsku u pravilu zaobilaze, ustvrdila je.

Upozorava i da smo nedovoljno iskoristili članstvo u EU i fondove koji nam se nude. "Hrvatska ima još uvijek neiskorištenih 200 milijuna eura iz europskih fondova iz vremena prije pristupanja EU, 450 milijuna eura iz 2013. i novu milijardu eura u 2014. godine", navela je.

"Dakle, imamo resurse, izvore financiranja, imamo prilike, država smo članica EU, ali nemamo Vladu koja zna i zbog toga gospodarski padamo i HDZ to naravno želi promijeniti", poručila je.

"Samo boljom organizacijom javne nabave na godišnjoj se razini može uštedjeti 3 do 5 milijardi kuna"

Član gospodarskog tima HDZ-a Đuro Njavro ističe da je ponovni pad BDP-a izraz neuspjeha Vlade da Hrvatsku učini konkurentnom.

Da bi to postala Hrvatska mora ovladati deficitom javnih financija i to ne, naglasio je Njavro, kroz povećanje poreza već preispitivanjem svake stavke javnih izdataka i njihovim smanjivanjem te promjenom investicijske klime u kojoj će administracija biti na usluzi građanima i poduzetnicima.

Samo boljom organizacijom javne nabave na godišnjoj se razini može uštedjeti 3 do 5 milijardi kuna, tvrdi Njavro, kao i da je prošlo vrijeme kada su građani i poduzetnici trebali stajati pred šalterima.

Kao i Maletić ističe problem porezne politike sadašnje Vlade koja je najavljivala, pa odustajala od pojedinih poreza i doprinosa ustvrdivši kako ti primjeri "potvrđuju da nema velikog plana i slike".

Novinare je zanimao stav HDZ-a o trasi Jadransko-jonske ceste, treba li ona ići kroz Hrvatsku ili BiH, a Maletić kaže kako je riječ o pitanju koje se tiče i bit će predmet dogovora osam država makroregije koja uključuje četiri države članice EU (Italija, Slovenija, Grčka i Hrvatska) te četiri nečlanice (BiH, Crna Gora, Srbija i Albanija).

Za tu je makroregiju, ističe Maletić, iskazala izniman interes te je državama koje su u nju uključene poručila da zajedno naprave strategiju razvoja i dogovore se o prioritetima, od kojih je jedan i autocesta.

"Što se same trase tiče ima jedan stari dokument od 15-ak godina na razini Europske komisije (EK) u kojem je ta cesta zamišljena iz Metkovića preko BiH dalje do Crne Gore. To je trasa koju je EK napisala kao preporuku, a sada kroz strateški dokument za tu makroregiju treba definirati trasu te ceste. To su detalji projekta koji je neupitan, a koji se još definira i pitanje trase bit će pitanje dogovora ovih osam država unutar makroregije", kazala je Maletić.

Istaknula je i da je jučerašnja Konferencija o zapadnom Balkanu održana u Berlinu dokaz koliko je ta makroregija važna za EU. "Hrvatska je u Berlinu dobila jasne poruke da je važno biti aktivan i sudjelovati u pripremi dokumenata i strateškom promišljanju što je naš nacionalni interes i biti dio procesa za makroregiju", rekla je.

"Laži o tome da će biti bolje iduće godine slušali smo šest godina"

"Očekivali smo i predviđali pad BDP-a pa bi nam bila vijest da se dogodio njegov rast", poručuju danas iz HDSSB-a.

"Laži o tome da će biti bolje iduće godine slušali smo šest godina, no umjesto toga smo u slobodnom padu i izgubili smo 160 tisuća radnih mjesta", kazao je za Hinu HDSSB-ov Krešimir Bubalo prozivajući vladu zbog izostanka reformi.

Kontinuirani pad BDP-a ukazuje da se, kaže Bubalo, u Hrvatskoj odgađaju reforme već godinama. "To znači da ćemo u 2016. imati puno veće rezove kada nećemo imati financijsku mogućnost prilagodbe vezano za prekomjerni deficit već ćemo imati tutorstvo", tvrdi Bubalo.

Prozivajući Vladu zbog nesposobnosti, poručio je kako nismo iskoristili članstvo u EU te nam ono postaje teret

"Kad čovjek gleda hrvatsku vladu pomisli da nije u Zagrebu nego u Međugorju, jer često čujemo `naznake oporavka`, a oni vjerojatno vide ono što narod u Hrvatskoj ne vidi", zaključuje Bubalo.

"Kontinuirani pad gospodarstva je posljedica glavinjanja ove, ali i vlada prije nje"

"Kontinuirani pad gospodarstva je posljedica glavinjanja ove, ali i vlada prije nje", poručuje Laburist Branko Vukšić i dodaje kako Hrvatska već desetljećima nema dobre vlade niti ekonomskih stratega, a kretanje ekonomije ovisi ponajprije o okruženju, a onda i o tome "hoće li i koliko će elite krasti".

Hrvatska, kaže, ima šanse podići svoju ekonomiju na poljoprivredi u sektoru proizvodnje zdrave hrane, na razvoju energetike, na prerađivačkoj industriji oslonjenoj na poljoprivredu, na gospodarenju vodama i, dakako, djelomično na turizmu. "Ali kako govoriti o rastu kada imate ministre poljoprivrede i privrede koji ne znaju tko im glavu nosi", pita se Branko Vukšić.

Premijeru, kaže, sva ta strka oko pada BDP-a ide na živce te se on svađa s europskim moćnicima oko Perkovića umjesto da i posljednjim atomom snage traži odgodu fiskalne prilagodbe koju traži Europska komisija i dodatno posrnuloj ekonomiji zabija nož u leđa.

"Umjesto da traži otpis ili barem beskamatno reprogramiranje dugova što su mnoge zemlje učinile, Milanović je "štreber koji vjerno služi teroru kapitala i banaka", poručuje Vukšić i dodaje kako ne povlačimo novac iz EU fondova jer to rade tom poslu nedorasli ljudi.

Hrvatski menadžeri se ne znaju nositi s krizom i oči HUP-a uprte su jedino u poteze vlade ali ne i u fantastične promašaje i neinventivnost kapitalista, pa zar je onda čudno što i oni koji imaju - drže novac u čarapi, pita se Vukšić.

Država je, kaže, upala u duboku recesiju, a građani u depresiju. "Treba mijenjati političku ali i ekonomsku paradigmu, ali to ne mogu učiniti ni SDP ni HDZ. Sve ostalo je čekanje novoga pada. A ponor je dubok", zaključuje laburist Vukšić.

"Svaki nastavak poreznog pritiska produbljivat će nestabilnost"

I za HSP AS pad BDP-a je očekivan. Izostanak strukturnih reformi i pravih rezova u prvoj polovici mandata ove vlade te nestabilna porezna politika uz slabo korištenje sredstava iz EU fondova vodili su k ovakvom ishodu, poručuju iz te stranke.

Hrvatska je zemlja s previsokim porezima koji se usto mijenjaju svakih nekoliko mjeseci što djeluje poticajno na razvoj sive ekonomije i tjera svakog ozbiljnog ulagača, mišljenja su u HSP AS. Svaki nastavak takvog poreznog pritiska produbljivat će nestabilnost što će, tvrde, bez sumnje djelovati dodatno deprimirajuće na osobnu potrošnju.

Najave iz vlade o smanjenju poreznog opterećenja su korak u pravom smjeru, ali one za sobom vuku i neke bolne i nepopularne poteze kako se proračunski deficit ne bi dodatno povećao. Mi u HSP AS sumnjamo da je vlada pred izbore spremna na te poteze pa očekujemo isključivo promjene kozmetičke prirode koje će samo trošiti vrijeme našem napaćenom društvu, poručuju iz te stranke.

"Hrvatska treba provesti strukturne reforme i konsolidaciju države"

Hrvatska treba provesti strukturne reforme i konsolidaciju države, poručuju iz ORaH-a dodajući međutim kako će se njihova stranka suzdržati od komentara te će ga dati tek nakon metodološke usklade izračuna "jer se ne zbrajaju kruške i jabuke".

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom kvartalu pao 0,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je 11. tromjesečje zaredom kako gospodarstvo slabi.

"Što drugo očekivati nego pad BDP-a u državi u kojoj su porezni nameti onemogućili bilo kakvu gospodarsku aktivnost"

Za sindikate je pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečju ove godine očekivan te ocjenjuju kako je to rezultat nastavka pogrešne Vladine gospodarske i socijalne politike, zbog čega je Hrvatska, s padom BDP-a 11. kvartal zaredom, neslavni rekorder u Europskoj uniji.

"Takav smo rezultat predvidjeli jer što drugo očekivati nego pad BDP-a u državi u kojoj su porezni nameti onemogućili bilo kakvu gospodarsku aktivnost, u kojoj je kupovna moć pala za više od 20 posto, a broj blokiranih građana raste iz dana u dan", komentirao je današnje podatke Državnog zavoda za statistiku predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević.

Tvrdi kako je pad BDP-a 11. kvartal zaredom dokaz nesposobnosti Vlade koju treba što prije smijeniti te općedruštvenim konsenzusom dovesti vladu stručnjaka koja će promijeniti gospodarsku politiku. Matijašević smatra kako će se u Hrvatskoj isplatiti proizvoditi tek kada se smanji trošak javnog sektora, ukinu parafiskalni nameti i promijeni porezna politika te obračuna s uvoznim lobijima.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever kaže kako se drugo osim daljnjeg pada BDP-a ne može ni očekivati budući da nije došlo do zaokreta u gospodarskim politikama, već Vlada i dalje inzistira na odricanju građana i ne povlači poteze koji bi doveli do povećanja potražnje i utjecali na porast proizvodnje i radnih mjesta.

"To je nastavak pogrešne Vladine gospodarske i socijalne politike pri čemu ne svjedočimo samo padu BDP-a već i deflaciji. Građani se boje trošiti i novac čuvaju za još crnje dane koje očekuju, dok je samo mali broj tvrtki spreman reinvestirati u proizvodnju jer ocjenjuju da u postojećoj situaciji nemaju razloga za povećanje svojih aktivnosti", ističe Sever.

Ne vjeruje da će na potrošnju pozitivno utjecati najavljene Vladine promjene poreza na dohodak budući da 70 posto zaposlenih prima manje od prosječne plaće od 5500 kuna, a situaciju bi, drži Sever, dodatno moglo pogoršati moguće ukidanje dodataka na plaće.

I izvršna tajnica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Ana Miličević Pezelj ocijenila je kako je pad BDP-a u drugom tromjesečju ove godine za 0,8 posto rezultat dokazano loše politike Vlade na koju sindikati stalno upozoravaju tražeći promjenu gospodarskog smjera u dogovoru sa socijalnim partnerima.

"U strukturi hrvatskog BDP-a 40 posto čini potrošnja, koja se u značajnoj mjeri odnosi na potrošnju građana. Sve dok se ona smanjuje nema mogućnosti za oporavak", ocijenila je izvršna tajnica SSSH uvjerena da je jedini izlaz iz sadašnje gospodarske situacije zaokret ka poticanju potrošnje, dugoročno očuvanje tvrtki i proizvodnje te povećanje broja zaposlenih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara