Orban izgubio parlamentarnu dvotrećinsku većinu u Veszpremu

Orban izgubio parlamentarnu dvotrećinsku većinu u Veszpremu

Foto: FAH

MAĐARSKI premijer Viktor Orban izgubio je jučer na djelomičnim izborima u Veszpremu dvotrećinsku parlamentarnu većinu koju ima već četiri godine.

Kandidat s potporom lijeve oporbe u okrugu Veszprem izabran je s 43 posto glasova, nasuprot 34 posto koliko je dobio kandidat vladajuće stranke Fidesz.

Orban od dolaska na vlast 2010. ima dvotrećinsku većinu u parlamentu koja je pretezala za samo jedno zastupničko mjesto. Ona mu je omogućila da provede spornu reformu mađarskog ustava, a usto mu je olakšala donošenje korjenitih reforma u pravosuđu, medijima i gospodarstvu koje su naišle na žestoku kritiku kod kuće i u inozemstvu.

Neuspjeh kandidata Fidesza u Veszpremu, koji se smatra konzervativnim uporištem, "žuti je karton vladi", komentirao je jučer navečer novi zastupnik Zoltan Kesz.

Izbori u Veszpremu održani su kako bi se izabrala osoba za upražnjeno mjesto Tibora Navracsicsa koji je imenovan europskim povjerenikom.

Zadnje ankete u Veszpremu davale su 43 posto glasova kandidatu Fidesza Lajosu Nemediju i 37 posto neovisnom kandidatu Keszu.

Orban i njegova stranka Fidesz koji su lani u proljeće glatko pobijedili na izborima, poslije su izgubili dobar dio potpore javnosti zbog pomirljivog odnosa prema Rusiji i predsjedniku Vladimiru Putinu, ali i zbog najave da će oporezivati presnimavanje s interneta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara