Osijek dobiva spomenik Franji Tuđmanu

Osijek dobiva spomenik Franji Tuđmanu

Foto: Arhiva

OSIJEK uskoro dobiva spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, Franji Tuđmanu. Na ponovljeni natječaj za izradu idejnog rješenja pristiglo je 13 radova, a najuspješnijim je proglašen onaj akademskog kipara iz Zagreba Ante Jurkića, kojemu je pripala i nagrada od 65 tisuća kuna.

Prema njegovom idejnom rješenju, tako će se graditi spomenik Franji Tuđmanu na osječkom Trgu Slobode, istaknula je osječka dogradonačelnica Danijela Lovoković. "Još mu jednom čestitam i s njim će se ići dalje u sklapanje jednog autorskog praćenja realizacije skulpture i morat će se putem javne nabave odabrati ona tvrtka s kojom ćemo ugovoriti lijevanje skulpture jer je predviđeno da bude u bronci", kazala je Lovoković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenik će biti postavljen na novoobnovljenom Trgu slobode, između Supermarketa i Kapucinskoga samostana. Grad Osijek za to je osigurao 300 tisuća kuna, a Županija 250 tisuća kuna, kaže osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo. "Doktor Franjo Tuđman je najzaslužniji za noviju hrvatsku povijest, ali i za našu slobodu. Najmanje što možemo učiniti kao grad je postaviti spomenik i time mu se odužiti za sve ono što je napravio za Grad Osijek, ali i Hrvatsku", rekao je Bubalo.

Kad će spomenik biti postavljen još uvijek ne znaju ni u osječkoj gradskoj upravi, no kažu da će se u realizaciju projekta krenuti čim se odabere izvođač, odnosno čim prođu svi žalbeni rokovi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara