Ostojić: Ostajem pri svom, Houellebecq je sigurnosni rizik za Dubrovnik

Ostojić: Ostajem pri svom, Houellebecq je sigurnosni rizik za Dubrovnik

Foto: FAH

RANKO OSTOJIĆ izjavio je u četvrtak kako osobno stoji iza preporuke da se na Dubrovačkim ljetnim igrama ove godine ne izvede predstava po djelu Michela Houellebecqa "Elementarne čestice" jer je procijenjeno da to predstavlja sigurnosni rizik.

Ostojić je novinarima u Sarajevu gdje je boravio u službenom posjetu potvrdio kako se radi o preporuci koju je hrvatski MUP izdao na traženje uprave Dubrovačkih ljetnih igara.

"Na pitanje ravnateljice Dubrovačkih ljetnih igara... odgovoreno je da postoji sigurnosni rizik", kazao je Ostojić.

Ocijenio je kako se radi o izvedbi iza koje stoji "deklarirani islamofob" te kako bi njezino uprizorenje na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama predstavljalo "dolijevanje ulja na vatru".

Ostojić ističe kako za takvo što nema opravdanja posebice u Dubrovniku u kojemu je muslimanska zajednica tako dobro integrirana.

"Ja stojim iza toga (preporuke)", kazao je Ostojić.

Tehnički izvedivo da RH ispuni izbjegličku kvotu EK-a

Govoreći o problemu sve većeg priljeva izbjeglica na teritorij Europske unije te očekivanja da se i Hrvatska uključi u njihovo zbrinjavanje, Ostojić je kazao kako je Hrvatska i do sada ispunjavala sve svoje obveze sukladno međunarodnim konvencijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska nije zemlja destinacije nego zemlja tranzita", kazao je Ostojić podsjećajući kako je prije posljednjeg izbjegličkog vala koji je zapljusnuo EU u Hrvatskoj odobreno 40 zahtjeva za azilom ili određenim oblikom zaštite izbjeglica.

U 2014. godini, kako je kazao Ostojić, u Hrvatskoj je bilo 350 slučajeva traženja azila.

Inzistiranje EU-a da Hrvatska zbrine 1,73 posto od ukupnog broja onih koji azil traže u Europskoj uniji nije tehnički neizvedivo, ali bit problema je u tome da se tim osobama osigura trajno rješavanje njihova statusa što uključuje i zemlje iz kojih dolaze, rekao je Ostojić.

Razočaran rehabilitacijom Mihailovića

Komentirajući pak odluku beogradskog suda o rehabilitaciji četničkog vođe iz Drugoga svjetskog rata Draže Mihailovića, Ostojić je kazao kako se takvim činom može biti samo razočaran.

"Samo možete biti razočarani takvom odlukom bilo koga", kazao je potpredsjednik hrvatske vlade, dodajući kako se time ne mogu i neće promijeniti povijesne činjenice.

"Pobjedu u Drugom svjetskom ratu u antifašističkoj koaliciji su odnijeli partizani predvođeni Titom i tko god misli da može nekom presudom postići nešto drugo grdno se vara", kazao je Ostojić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara