Ovako je nekad govorio Glogoški: "Za ovu državu ne vrijedi se boriti"

Ovako je nekad govorio Glogoški: "Za ovu državu ne vrijedi se boriti"

Foto: Davor Javorović/Pixsell; Screenshot: Feral

"JA OČITO ne znam kako se dobiva stan. Jedan član Predsjedništva Hvidre, koji je dobio stan, kaže mi: Trebao bi svaki dan s Glavašem izaći malo na cugu, ili na večeru s Ðurom Dečakom", ispričao je za Feral 1995. Đuro Glogoški.

Danas si je dobar s Branimirom Glavašem, kojeg je dočekao u veljači na slavlju nakon izlaska iz zatvora, a ratni zločinac mu je uzvratio dolaskom u šator u Savsku gdje su se pošteno izgrlili i izljubili.

Glogoški se prije 20 godina žalio da nije dobio ni automobil. Podnio je molbu za dodjelu automobila "no kako su ga u Osijeku krivo savjetovali, dok je čekao i prikupio sve papire, ušao je tek u drugu skupinu zahtjeva".

Ogorčen je bio i jer traženi automobil i stan neće biti njegovi ako ih i dobije, nego će biti vlasništvo Ministarstva obrane. "To znači, ako sutra propadne ova vlast, ja mogu na ulicu", kukao je Glogoški.

"Dragovoljci poput mene nisu zauvrat tražili ništa"

U Feralu se žalio da "dragovoljci poput njega, koji su među prvima otišli u rat, nisu zauzvrat tražili ništa za sebe", da su išli u rat s voljom te da im "država sada puno toga obećava, na sve se strane govori o pravima invalida pa običan svijet misli kako oni žive u medu i mlijeku".

Današnji vođa šatordžija u Savskoj, 100-postotni ratni vojni invalid koji mjesečno od države dobiva gotovo 25.000 kuna, u međuvremenu je dobio stan, a svakih sedam godina dobiva i novi auto.

Govorio je i o Spomenici Domovinskog rata. "Kad smo primali spomenice, jedan invalid pita župana Glavaša, onako, fino, kulturno, jer su se poznavali: Gospodine župane, kad ćete vi primiti spomenicu? A on kaže: Kad zadnji invalid bude dobio spomenicu, onda ću i ja. Mislim si: Zašto nije rekao kad zadnji invalid dobije stan, onda ću i ja dobiti stan. Spomenica je nula, običan list papira."

Godinu i pol, tvrdio je, svakog je mjeseca je plaćao 300 maraka za lijekove koji su mu bili potrebni.

Zna osobu koja se ozlijedila na kupanju, a danas je ratni invalid

 "Partizani su prema ovom danas bili pravi amateri. Jednako kao što su i komunisti pravi naivčine u odnosu na HDZ. U HSP-u sam od prvog dana i nemam ništa protiv HDZ-a, ali ovo što rade, to je strašno. Ne, ne, ovo nije država koju sam priželjkivao. Kažu neki moji poznanici, trebalo bi ovo stanje riješiti ratnom opcijom.

Ja jesam za to, ali to ne vrijedi za državu kakva je ova sad, nego za onu državu za koju smo mi krenuli '91. Tako misli i većina mojih suboraca i oni koji su još uvijek u Hrvatskoj vojsci. Međutim, sve je više i više onih koji ne žele ići u borbu, a mislim da se zna razlog zašto je to tako. Ova im se država ni malo ne sviđa", pričao je.

Također, žalio se da nije dobio nikakav orden, nikakav čin, a invalidska kolica su mu, ističe, nabavili Hrvati iz Austrije. Načeo je i temu o lažnim ratnim invalidima. Otkrio je da "zna jednu osobu koja se u Dubrovniku kupala, nezgodno skočila na glavu i danas je ratni invalid".

Na pitanje o mišljenju o Franji Tuđmanu, Glogoški kaže: "On je priča za sebe. Gledam neku večer na televiziji, kažu Amerikanci da hrvatsku državu vodi komunistički general. Znate, vuk dlaku mijenja..."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara