Ovo je tek početak: Vremenske kataklizme tek dolaze!

Screenshot: Youtube

SVE učestaliji broj ekstremnih vremenskih nepogoda znak su da prave vremenske kataklizme tek dolaze, piše Voice of Russia.

Meteorolozi upozoravaju da će narednih desetljeća, zbog promjene klime, broj vremenskih anomalija biti bitno povećan.

Vremenske anomalije su već sada vidljive. Polarni vrtlog poharao je SAD i Kanadu, u kojoj su prvi put u posljednjih sto godina zaleđeni Slapovi Niagare. Tradicionalno ledenu Rusiju pogodila je "božićna toplina", dok se u Australiji zbog ekstremne vrućine prekidaju i teniski mečevi na prestižnom Australian Openu.


"Cirkulacija zračnih masa se promijenila tako da je njihovo premještanje u meridijanskom pravcu postalo intenzivnije - objašnjava rukovoditelj klimatskog programa Svjetskog fonda divlje prirode Aleksej Kokorin te dodaje da je sve to posljedica zagađivanja atmosfere i povećavanja efekta "staklenika".

U posljednjih 15 godina vremenske anomalije su dvostruko povećane. Stručnjaci procjenjuju da će narednih nekoliko stoljeća najveća opasnost za priobalna područja biti povećanje vodostaja Svjetskog oceana. Uz to, planetarni problem mogao bi postati manjak slatke vode s čim će se suočiti mnoge zemlje Euroazije, od Portugala do zapadnih krajeva Kine, kao i neke regije Afrike, Australije i Južne i Sjeverne Amerike.

Nedostatak vodenih resursa će prema predviđanjima obuhvatiti milijardu ljudi po čitavoj zemaljskoj kugli, a to će dovesti do migracije stanovništva i promjena ekonomije mnogih regija.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara