Ovo su događaji koji su obilježili tjedan

Ovo su događaji koji su obilježili tjedan

Foto: Hina

OSTAVKA Nade Čavlović Smiljanec na mjesto ravnateljice Porezne uprave, sindikalni crveni karton Vladi na praznik rada, žestoke reakcije na najavu uvođenja outsourcinga u javnom sektoru, samo su dio događaja koji su obilježili tjedan na izmaku.

Iako je ministar financija Slavko Linić javno branio svoju pomoćnicu poručivši da je internim nadzorom utvrđeno da nije kriva zbog nenaplate poreznog duga osječkoj tvrtki OLT... "Mi smo proveli svoju istragu, imamo svoje dokumente i temeljem tih dokumenata sam ja donio odluku i nema potrebe da se bilo što mijenja", poručio je Linić.

Samo nekoliko sati kasnije Nada Čavlović Smiljanec podnijela je neopozivu ostavku na funkcije ravnateljice Porezne i pomoćnice ministra Linića. Rekla je da joj posljednjih mjeseci podmeću ljudi iz Ministarstva, te da u tim uvjetima više ne može raditi. O imenima nije htjela. "Nisam očekivala da će se ići tako daleko i podmetati mi ljude s kojima nemam veze i radnje koje nisam činila", rekla je Čavlović-Smiljanec.

Ostavka je iznenadila i samog premijera koji je najavio da će s njom popričati kako bi se neke stvari raščistile. Odbacio je medijska nagađanja da je time nastavljen rat s Linićem o čijoj smjeni ne razmišlja. "Ja ne mogu biti u ratu s ministrima kao što neki govore, niti ministri mogu biti u ratu sa mnom, jer ako do toga dođe ministar odlazi. Dakle, čisto da razjasnim tu stvar, bilo koji ministar. Ovdje se radi o nekim pitanjima koja još moramo raščistiti bez predviđanja ičije odgovornosti", rekao je Milanović.

Milanović želi raščistiti i zašto država nije naplatila brojna svoja potraživanja, te je naložio ministrima financija, pravosuđa i policije da se to istraži. Spominje se čak 50 milijardi kuna. "Tu ne mislim samo na porezne dugove, mislim i u području pravosuđa na nenaplaćene neizvršene sudske presude, na 'ladičarenje', mislim na milijune, ministre unutarnjih poslova i potpredsjedniče Vlade, na milijune nenaplaćenih i propalih mandatnih To su ogromne štete za državni proračun koje su godinama, do 2012. godine, u nečijoj režiji bile moguće", kazao je Milanović.

Reagirao je šef HDZ-a Tomislav Karamarko. "Dvije i pol godine na vlasti i on se sada sjetio pitati zašto netko negdje nije naplatio nekakve poreze. Dakle, on nema pojma zašto se to događalo a to mu je bio posao", kaže Karamarko.

Svijet na Praznik rada prosvjedovao, Hrvati se zadovoljili grahom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodni Praznik rada diljem svijeta obilježili su prosvjedi. U Hrvatskoj su međutim uobičajeno na ulice izašli samo sindikalci s crvenim kartom za Vladu i porukom da je vrijeme za prijevremene izbore. "Rok trajanja vam je istekao. Kad nečemu istekne rok, ono se mora ukloniti. Dajte narodu svoj mandat na povjerenje“, rekao je sindikalist Damir Jakuš.

"Naravno, ne dolazi u obzir da Vlada podnosi ostavku, ovo nije država koja si može priuštiti nestabilnosti cijelo vrijeme i izbore različitih vrsta", odgovorila je sindikatima potpredsjednica Vlade Vesna Pusić.

Dok bi sindikati počistili aktualnu Vladu ona bi djelatnosti poput čišćenja i kuhanja izdvojila iz javnog sektora. Godišnje bi to za praznu državnu blagajnu bio rez od oko 700 milijuna kuna, za sindikate se međutim iza outsourcinga kriju otpuštanja i rezanja plaća.

"Jasno da je zapravo na djelu đavolji savez, u ovom slučaju između Hrvatske udruge poslodavaca i predstavnika Vlade. Naravno, taj savez je izravno usmjeren protiv interesa radnika", rekao je šef školskog sindikata Preporod Željko Stipić.

Ovog tjedna konačno smo dočekali i neke dobre gospodarske pokazatelje. Potrošnja je u ožujku porasla je za 1,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani dok je treći mjesec za redom, za 1,3 posto u odnosu na veljaču, rasla i industrijska proizvodnja što nije zabilježeno još od početka 2009. godine.

"Iako se ne radi o velikim ciframa, trend je pozitivan i to nagovještava poboljšanja u gospodarstvu Republike Hrvatske", rekao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Tjedan na izmaku obilježila je i fešta na glavnom zagrebačkom Trgu gdje su navijači pozdravili najbolju košarkašku momčad u regiji, Cibonu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara