Pada podrška TTIP-u u Njemačkoj

Pada podrška TTIP-u u Njemačkoj

Foto: Hina

NEUSPJEH Europske unije u zaključivanju trgovinskog sporazuma sa SAD-om rezultirat će smanjenjem trgovinske moći EU-a i omogućiti Aziji da popuni taj vakuum, upozorio je u ponedjeljak njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel.

"S velikom zabrinutošću pratim kako javnost odbacuje argumente", kazao je Gabriel.

Istraživanja javnog mišljenja pokazuju da je potpora njemačkih građana kontroverznom trgovinskom sporazumu između EU-a i SAD-a posljednjih mjeseci značajno pala. Prema rezultatima najnovijih anketa, samo 39 posto ispitanika smatra da je Transatlantsko i trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP) "dobra stvar". Za usporedbu, prošlog listopada TTIP je podržavalo 48 posto ispitanika.

Otpor u oporbi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Broj onih koji se odlučno protive trgovinskom sporazumu dviju strana iznosi 40 posto. Jedan od pet ispitanika je bio neodlučan i nije imao neko jasno stajalište.

Ankete također pokazuju da pristaše socijaldemokrata (SPD) nešto više preferiraju TTIP od demokršćana (CDU).

No, među oporbom je otpor TTIP-u puno veći. Čak 81 posto ispitanika krajnje ljevice, Die Linke, protivi se sporazumu. U redovima populističke stranke Alternativa za Njemačku taj otpor pruža 57 posto ispitanika, a među Zelenima 47 posto.

U međuvremenu je savez protiv sporazuma, "Stop TTIP", u ponedjeljak priopćio da je više od 1,5 milijuna građana EU-a potpisalo Inicijativu europskih građana protiv TTIP-a i CETA-e, zasebnog trgovinskog sporazuma s Kanadom.

"Vrijeme je da i Europska komisija i nacionalne vlade ozbiljno razmotre zabrinutost svojih građana i odgovore na odgovarajući način", kazao je Michael Efler iz spomenutog saveza sastavljenog od više od 360 organizacija civilnog društva, sindikata i udruga potrošača diljem EU-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara