Pahor predlaže Cerara za novog slovenskog premijera

Foto: Hina

SLOVENSKI predsjednik Borut Pahor danas će parlamentu i službeno za novog premijera predložiti pravnika Miru Cerara. Njegova je Stranka Mire Cerara (SMC) na izborima 13. srpnja osvojila relativnu većinu u novom parlamentu u kojemu od 90 članova ima 36 svojih zastupnika.

Nakon što je proteklog tjedna održao konzultacije sa svim parlamentarnim strankama Pahor će, kako je najavio njegov ured, u utorak parlament i službeno obavijestiti da za mandatara nove vlade predlaže Cerara. Potom o tome zastupnici moraju glasovati u roku ne dužem od sedam dana, a za izbor novog premijera potrebna je natpolovična većina od 46 glasova.

Očekuje se da će još prije toga, do kraja ovog tjedna, biti parafiran i koalicijski dogovor stranaka koje će sudjelovati u budućoj Cerarovoj vladi, a budući premijer u ponedjeljak je nastavio sa završnim razgovorima o formiranju koalicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogovor da uđu u njegovu buduću vladu Cerar je već postigao s Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS) i Socijalnim demokratima (SD), a postoji mogućnost da u koaliciju uđe i Savezništvo Alenke Bratušek (SAB) koje vodi premijerka u odlasku.

Po slovenskom ustavu, parlament najprije mora izabrati predsjednika vlade, a nakon toga u roku od dva tjedna glasuje i o njegovu prijedlogu za novu vladu, odnosno o listi ministara.

Prema sadašnjem razvoju situacije i u slučaju da Cerar bude potvrđen za mandatara, njegova bi vlada u parlamentu mogla biti izabrana sredinom rujna, nakon čega bi položila prisegu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara