Papa Franjo: Seksualno nasilje nad djecom je guba Katoličke crkve

Papa Franjo: Seksualno nasilje nad djecom je guba Katoličke crkve

Foto: Hina

PAPA Franjo obećao je da će pronaći rješenje za celibat, obvezan među katoličkim svećenstvom, uz opasku da će za to trebati još vremena, prenosi u nedjelju talijanski list La Repubblica.

Na pitanje novinara hoće li se katoličkim svećenicima jednoga dana dopustiti stupanje u brak, papa je odgovorio da je celibat uveden prije nešto manje od tisuću godina te da je stupanje u brak svećenstvu u nekim crkvama na istoku pod Vatikanom dopušteno.

"Seksualno nasilje nad djecom je guba Katoličke crkve"

"To jest problem, no nije najveći. Trebat će proći još vremena, ali uvijek postoje rješenja i ja ću ih pokušati pronaći", rekao je papa Franjo bez dodatnih pojedinosti.

Ranije je Papa odbacivao mogućnost ukidanja celibata uz objašnjenje da smo danas "često žrtve prolaznosti" te da celibat za svećenike i časne sestre treba biti "konačan izbor".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U intervjuu za Reppublicu Franjo je osudio seksualno nasilje nad djecom, nazvavši ga "gubom" Katoličke crkve.

Papa pozvao lidere da okončaju bliskoistočna neprijateljstva

Papa Franjo založio se danas za mir među Izraelcima i Palestincima pozvavši čelnike da "ne štede napore kako bi okončali neprijateljstva" koja su buknula u posljednjih šest dana. "Pozivam sukobljene strane i sve političke čelnike...da ne štede napore kako bi okončali neprijateljstva", kazao je Papa obraćajući se hodočasnicima okupljenim na nedjeljnoj misi na Trgu svetoga Petra u Vatikanu.

Franjo, kojemu je pošlo za rukom u lipnju u Vatikanu okupiti na ekumenskoj molitvi izraelskog predsjednika Shimona Peresa i palestinskog čelnika Mahmuda Abasa, kazao je kako taj susret nije bio besplodan. "Neki možda misle kako je taj susret bio uzaludan", kazao je Papa. "No to nije tako jer nam molitva pomaže da zlo ne prevlada i da ne stavimo snagu nasilja i mržnje iznad dijaloga i pomirbe", istaknuo je papa Franjo.

Broj mrtvih šestog dana izraelske ofenzive u Pojasu Gaze popeo se na 163, a 1.085 ljudi je ranjeno, priopćile su u nedjelju hitne službe u Gazi o sukobu koji se po broju žrtava sve više približava osmodnevnom izraelskom ratu u Gazi iz 2012., a izraelski vojni radio prenio je da je vojska prvi put koristila pješaštvo.

Međusobni napadi započeti u utorak najkrvaviji su sukob nakon osmodnevne ofenzive koju je Izrael pokrenuo u studenome 2012. u pokušaju da prekine raketne napade iz Gaze kada je u neprijateljstvima ubijeno 177 Palestinaca i šest Izraelaca. Okidač za sukob koji je izbio prošli tjedan bila je otmica i ubojstvo trojice izraelskih mladića na Zapadnoj obali te osvetnički napad židovskih ekstremista na palestinskog tinejdžera kojega su živog spalili u istočnom Jeruzalemu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara