Papa traži veću učinkovitost i transparentnost problematične vatikanske administracije

Papa traži veću učinkovitost i transparentnost problematične vatikanske administracije

Foto: FAH

PAPA Franjo otvorio je danas dvodnevni kardinalski konzistorij posvećen reformi Rimske kurije pozivom na veću učinkovitost i transparentnost problematične vatikanske administracije.

Kao jedan od razloga što su kardinali 2013. izabrali Jorgea Marija Bergoglia za papu upravo je potreba da se reformira Kurija, a Franjo je u međuvremenu pokazao odlučnost da crkvenu hijerarhiju približi vjernicima.

U kratkim javnim komentarima prije nego što se konzistorij zatvorio za javnost, Papa je rekao da crkveni upravitelji moraju težiti harmoniji u zajedničkom radu kako bi se ostvarila bolja suradnja raznih odjela i ureda temeljena na apsolutnoj transparentnosti.

Rad Kurije, kojom dominiraju talijanski prelati, posljednjih je godina obilježila borba za prevlast i skandali s curenjem dokumenata. To se smatra jednim od važnijih razloga zbog kojih se Benedikt XVI. odrekao službe, kao prvi Papa koji je to učinio u 600 godina, napominje Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prosincu je Franjo izrekao žestoku javnu kritiku svećenika, biskupa i kardinala koji rade u Kuriji, rekavši da su zbog karijerizma, spletkarenja i pohlepe oboljeli od "duhovnog Alzheimera".

Od 227 kardinala pozivu na konzistorij odazvalo se njih 160

Dan prije početka konzistorija Franjo je održao sastanak sa skupinom devetorice kardinala, poznatom kao C9, koje je zadužio da mu pripreme reformu Kurije. Vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi rekao je da dokumenti o reformi još nisu završeni i da ne postoji nacrt promjene apostolske konstitucije Pastor Bonus (Dobri pastir) koju je objavio Ivan Pavao II. 1988. godine i po kojoj se trenutačno upravlja Kurijom.

Od 227 kardinala pozivu na konzistorij odazvalo se njih 160. Ostali su se ispričali bolestima ili poznom dobi, javlja AFP.

Papa Franjo će u subotu na Trgu svetog Petra ustoličiti dvadeset novih kardinala, od kojih su petnaestorica mlađa od 75. godina i imaju pravo ulaska u konklavu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara