Parlament BiH usvojio izjavu o reformama koje traži EU

Parlament BiH usvojio izjavu o reformama koje traži EU

Foto: FAH

PARLAMENT Bosne i Hercegovine danas je usvojio izjavu o spremnosti vlasti te zemlje na provedbu reformi na kojima inzistira Euripska unija ispunivši tako temeljni preduvjet za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s BiH, parafiranog još 2007. godine.

Odluku o usvajanju izjave Zastupnički i Dom naroda parlamenta BiH donijeli su na odvojenim sjednicama neposredno prije najavljenog govora visoke predstavnice Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini, koja je doputovala u službeni posjet BiH

Predsjedništvo BiH usvojilo je izjavu krajem siječnja, a nakon toga su je potpisali predsjednici četrnaest političkih stranaka koje imaju zastupnike u državnom parlamentu.

Izjava je načelne naravi i govori o tome kako će vlasti i političke stranke u BiH djelovati na provedbi socijalnih, gospodarskih i političkih reformi čiji je cilj osigurati da u naredne četiri godine ta zemlja bude u stanju podnijeti zahtjev za stjecanje statusa kandidata za članstvo u Uniji.

To je ujedno sastavi dio nove politike EU prema BiH koja je potkraj 2014. godine usvojena na poticaj Njemačke i Velike Britanije.

"BiH je od sada privržena načelima i vrijednostima na kojima se temelji EU"

Zastupnici iz stranaka koje čine vladajuću koaliciju o izjavi opće nisu raspravljali, no u kratke tri diskusije jasnu potporu dali su joj zastupnici oporbe.

"Važno je to što je u izjavi navedeno kako smo privrženi načelima i vrijednostima na kojima se temelji EU, a o tome bi valjalo voditi računa i kada se na dnevnom redu nađu sve druge važne teme za BiH", kazao je zastupnik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Saša Magazinović, dodajući kako su europske integracije posao na kojemu vlast i oporba trebaju zajednički raditi.

Njegov stranački kolega Denis Bećirović kazao je pak kako od same izjave ne očekuje previše jer su slični dokumenti potpisivani i ranije, no od njihove provedbe nije bilo ništa.

Raspravu i glasovanje o izjavi bojkotirali su jedino zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), iako je predsjednik te stranke Milorad Dodik ranije također potpisao izjavu.

Sjednicu su napustili nakon što je skupštinska većina ponovo odbila njihov zahtjev za smjenu predsjedatelja Zastupničkog doma Šefika Džaferovića, kojega redovito postavljaju već gotovo dva mjeseca optužujući ga da je povezan s ratnim zločinima počinjenim nad Srbima unatoč tome što protiv njega nije pokrenuta nikakva istraga niti je podignuta optužnica.

Mogherini: BiH ima povijesnu priliku i mora je iskoristiti

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini pozvala vlasti i političare u Bosni i Hercegovini da ozbiljno shvate priliku koja im je ponuđena kako bi njihova zemlja konačno napredovala na putu europskih integracija i odmah počnu provoditi nužne reforme.

U govoru kojega je održala na plenarnoj sjednici parlamenta BiH u Sarajevu Mogherini je kazala kako ta zemlja zaslužuje pozornost Europe, a nedvojbeno ima potencijal za napredak.

No ono što je šefica europske diplomacije govorila nisu čuli zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokata (SNSD) Milorada Dodika, koji su plenarnu sjednicu parlamenta bojkotirali ne ponudivši za to nikakvo objašnjenje. Sjednica koja je održana neposredno prije ove plenarne sjednice također je protekla bez zastupnika SNSD-a, koji su dvoranu napustili nakon što na dnevni red nije uvršten njihov zahtjev za smjenu predsjedatelja Zastupničkog doma Šefika Džaferovića.

"To je povijesna odluka donesena u ime mnogih koji očekuju da ova zemlja napokon napreduje na putu ka EU", kazala je Mogherini, koja je prije govora u parlamentu BiH odvojeno razgovarala s najvišim državnim i entitetskim dužnosnicima te s predstavnicima udruga civilnog društva.

"Svi u regiji napreduju, a vrijeme je da i BiH to učini"

Parlamentarcima je poručila kako je došla poduprijeti novu političku dinamiku, ali i poduzimanje konkretnih koraka.

"Nemate priliku za luksuz ponavljanja općih izjava. Svi u regiji napreduju, a vrijeme je da i BiH to učini", kazala je Mogherini pozvavši na poduzimanje konkretnih i koordiniranih reformskih napora.

Ocijenila je kako su politički lideri u BiH, prihvaćanjem pisane izjave Predsjedništva BiH, dokazali da imaju volju za provedbu reformi.

"Vjerujem da BiH ima potencijal za značajan doprinos našem zajedničkom naslijeđu", kazala je Mogherini poručivši kako je povijesna prilika već tu i to ne samo za BiH, nego i za cijelu EU.

"Ovo je početak, a s radom se počinje već danas"

Najavila je kako će osobno izvijestiti ministre vanjskih poslova država-članica EU o prihvaćanju izjave Predsjedništva BiH, čime je ispunjen preduvjet za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), potpisanog još 2007. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No ovo je tek početak i puno toga tek treba biti urađeno. Već od danas sva tijela vlasti moraju se koncentrirati na konkretne mjere", kazala je Mogherini dodajući kako su socijalne i gospodarske reforme hitne i s njima se ne može više čekati, jer to traže gotovo svi građani BiH.

Upozorila je i na potrebu da se u BiH što prije uspostavi funcionalan mehanizam koordinacije odnosa s EU, o čemu se proteklih godina bezupješno pregovaralo.

"Uspjeh je moguć samo ako sve stranke budu radile zajedno na provedbi reformi", upozorila je Mogherini.

Visoka predstavnica Mogherini u službenom posjetu BiH boravi već drugi put u tri mjeseca pa je pred parlamentarcima istaknula kako je već to jasan dokaz koliko je ta zemlja važna za Bruxelles, unatoč brojnim drugim krizama koje trenutačno opterećuju EU.

"Došlo je vrijeme za deblokadu reformskih procesa i ja sam uvjeren da će to tako i biti", kazao je predsjedatelj Zastupničkog doma Šefik Džaferović zahvalivši se u ime svih parlamentaraca visokoj predstavnici EU na pojačanom zanimanju za stanje u BiH.

Kada reforme budu provedene, BiH se može boriti za status kandidata za članstvo u EU

Pojačano zanimanje Unije za BiH sastavni je dio nove europske inicijative prema toj zemlji, koja je na poticaj Njemačke i Velike Britanije usvojena potkraj 2014. godine kako bi se konačno deblokirala provedba reformi na koje se bez ikakvih rezultata čekalo godinama.

Umjesto ranijeg inzistiranja na krupnim političkim i ustavnim promjenama, EU od prosinca prošle godine od BiH traži provedbu socijalnih i gospodarskih reformi kojima bi se postupno stvorile pretpostavke i za izmjene ustava sukladno presudi Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", kojom je zatraženo ukidanje diskriminacije građana BiH u izbornom procesu na temelju nacionalne pripadnosti.

Kada te reforme budu provedene, BiH će biti u prilici podnijeti molbu za odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU, a plan je da to bude učinjeno do kraja 2018. godine.

Visoka predstavnica Mogherini nakon govora u Parlamentu BiH nastavila je seriju bilateralnih sastanaka, a prije dolaska iz Sarajeva održat će rano poslijepodne završnu tiskovnu konferenciju.

Članovi Predsjedništva BiH očekuju brzo stupanje na snagu sporazuma s EU

Najviši bosanskohercegovački dužnosnici izrazili očekivanja kako će u idućih mjesec dana biti poduzeti koraci koji će osigurati stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) te zemlje s Europskom unijom .

Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je kako je uvjeren da će tijela EU idućih tjedana također pozitivno reagirati na usvajanje izjave te kako će odmah nakon toga uslijediti ratificiranje SAA i primjena tog sporazuma parafiranog još 2007. godine.

Istodobno je upozorio kako BiH nema vremena za gubljenje te kako tijela izvršne vlasti moraju što prije usvojiti program konkretnih reformskih mjera koje će provoditi s ciljem približavanja BiH statusu kandidata za članstvo u EU.

"Da bi se to dogodilo, prvo se moraju provesti gospodarske reforme o čijem se sadržaju moraju dogovoriti premijeri entiteta i predsjedatelj Vijeća ministara BiH", izjavio je Ivanić.

Potvrdio je kako je odgovornost za te korake isključivo na političarima u BiH jer EU, kako je rekao, "nema popis reformi" koje bi valjalo provesti.

Čović: U ovoj godini moramo pokrenuti gospodarske i socijalne reforme

I hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović je ocijenio kako je sada najvažnije što prije sačiniti plan konkretnih reformskih poteza.

"U ovoj godini moramo pokrenuti gospodarske i socijalne reforme", kazao je Čović novinarima komentirajući poruke visoke povjerenice Mogherini, koja je političare u BiH u ponedjeljak potaknula da u cijelosti ispune obveze što su ih preuzeli kada su potpisali izjavu Predsjedništva BiH o privrženosti reformama.

Čović je ocijenio kako bi zajednički cilj svih u BiH trebao biti da ta zemlja najdalje 2017. godine dobije mogućnost postati kandidatom za članstvo u EU.

I predsjedatelj Vijeća ministara BiH na odlasku Vjekoslav Bevanda, koji je odvojeno razgovarao s Mogherini, ocijenio je kako njegova zemlja mora iskoristiti šansu koju je dobila od EU kako bi krenula naprijed.

"Pred nama je težak rad. Znamo koje smo zadatke dobili u Bruxellesu i znamo da su ostale obveze koje nismo završili. Vjerujem da ćemo ubrzo imati efikasan mehanizam koordinacije (odnosa s EU) koji će omogućiti da BiH govori jednim glasom“, rekao je Bevanda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara