Pentagon: Vojni udar na Islamsku državu sasvim je moguć!

Foto:FAH

SJEDINJENE DRŽAVE su spremne "djelovati" u slučaju bilo kakve prijetnje glede stanja na Bliskome istoku, objavila je Bijela kuća, dodajući da ozbiljno razmišlja o vojnim udarima na džihadiste Islamske države (IS) u Siriji, prenosi u subotu Wall Street Journal. Upozoravajući na opasnost od IS-a, Pentagon ocjenjuje da bi operacije u Siriji mogle biti nužne pošto su zračni udari zadnjih tjedana usporili napredovanje militantne sunitske skupine u Iraku, dok je Zapad još pod dojmom okrutnog pogubljenja američkog novinara Jamesa Foleyja.

Nužnost napada

I Bijela kuća je u petak rekla da bi zračni udari u Siriji mogli biti nužni.

"Otkrijemo li da se planira napad na Amerikance ili u slučaju prijetnje SAD-u, bez obzira odakle dolazila, spremni smo poduzeti mjere protiv te prijetnje", rekao je zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Ben Rhodes, po pisanju lista.

"Već smo više puta rekli: napadnete li Amerikance, pronaći ćemo vas gdje god bili i time ćemo se voditi u izradi naših planova narednih dana".

Jedan američki vojni dužnosnik je izjavio za isti list da priprema udara na "važne ciljeve", poput čelnika tog pokreta, može trajati "od jednog sata do tjedan dana".

Napasti što brže

"Ako je riječ o bazama za uvježbavanje, to možemo učiniti veoma brzo", dodao je, prenosi list.

Nakon uspostave kalifata u lipnju IS je teritoriju koji je držao na istoku Sirije dodao pojas na sjeveru Iraka.

Američki predsjednik Barack Obama je zbog teritorijalnog napredovanja džihadista pokrenuo kampanju zračnih udara ne bi li kurdskim i iračkim borcima pomogao da svladaju džihadiste na sjeveru Iraka. No umiješa li se Washington u Siriji, to će značiti promjenu njegova opreznog pristupa sirijskom sukobu.

UN: Iračkom gradu koji opsjedaju džihadisti prijeti pokolj

Ujedinjeni narodi su u subotu upozorili na opasnost "pokolja" u turkmenskom gradu Amerliju smještenog 160 km sjeverno od Bagdada, koji je pod opsadom džihadista zbog čega je irački premijer zatražio pomoć za taj grad.

Veliki ajatolah Ali al Sistani, najviši šijitski čelnik u Iraku, pozvao je dan ranije da se pritekne u pomoć stanovnicima Amerlija, gdje su šijitski Turkmeni većinsko stanovništvo, koji je već dva mjeseca u okruženju džihadista Islamske države (IS).

"Stanje u Amerliju je očajno i zahtijeva brzo djelovanje kako bi se spriječio mogući pokolj", rekao je u priopćenju posebni UN-ov izaslanik u Bagdadu Nikolaj Mladenov, pozivajući iračku vladu da "učini sve kako bi se prekinula opsada i stanovnicima osigurala doprema životno važne pomoći te kako bi se mogli evakuirati".

"Saveznici Iraka i međunarodna zajednica moraju surađivati s vlastima kako bi se spriječila tragedija", dodao je.

I mandatar za sastav iračke vlade Haider al Abadi pozvao je na pružanje pomoći, zatraživši "svakojaku vojnu i logističku pomoć".

Sistani je u petak privukao pozornost na sudbinu toga grada s 20.000 stanovnika koji su borci IS-a okružili u lipnju, kada su počeli žestoku ofenzivu u kojoj su zaposjeli velika područja na sjeveru, zapadu i istoku Iraka.

Amerli je u potpunom okruženju od 18. lipnja i njegovi stanovnici "trpe ozbiljnu oskudicu hrane", upozorio je šijitski čelnik u govoru koji je pročitan u njegovo ime.

Po riječima pukovnika Mustafe al Bajatija, sigurnosne snage u ovom času zauzimaju položaje u sektorima južno i sjeverno od grada radi pripreme protuofenzive.

Iračka vojska je izvela zračne napade na pobunjenike u tom sektoru a zrakoplovi su u petak izbacivali pakete sa hranom, rekao je mjesni čelnik Adel Šakur al Bajati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara