Pet tisuća ljudi traži azil u Srbiji

Foto: vreme.com

VIŠE od 4000 migranata iz afričkih i azijskih država traži azil u Srbiji, a njihov krajnji cilj su zapadnoeuropske zemlje, objavila je u utorak Radio-televizija Srbije (RTS), pozivajući se na podatke ombudsmana. Zamjenik državnog ombudsmana Miloš Janković ukazao je na to da se zemlje zapadne Europe suočavaju s velikim priljevom migranata iz Afganistana, Pakistana, Somalije, Sirije i Egipta i da mnogi od njih prolaze upravo kroz Srbiju.

Traže azil u Srbiji

"Podaci kojima mi raspolažemo su da je riječ o broju od 15.000 osoba koje su prošle godine prešle teritorij Srbije", rekao je Janković agenciji Tanjug, navodeći da ih je oko 5000 najavilo namjeru da zatraži azil u Srbiji.

Janković kaže i da je samo u prvoj polovici ove godine više od 4000 migranata iz azijskih i afričkih zemalja navelo da će tražiti azil u Srbiji, ali da su njihov krajnji cilj zemlje zapadne Europe.

"Možemo sumnjati u realnost te volje da oni žele tražiti azil", istaknuo je Janković, navodeći kako je većina njih to i potvrdila prilikom posjeta ombudsmana, kad se ispostavilo da traženje azila "koriste kao mogućnost da borave u Srbiji u određenom periodu".

Dva centra za azilante

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnogi od njih nakon izvjesnog vremena nestanu, što znači da su otišli u zemlje zapadne Europe", rekao je Janković.

On upozorio da "sustav ne funkcionira onako kako bi trebalo" i da je ombudsman zbog brojnih nepravilnosti u radu policije i Komesarijata za izbjeglice i migracije uputio 29 preporuka kako bi se izbjeglo da policija osobe zatečene bez isprava i dokaza o zakonitom boravku u Srbiji ne upućuje u centre za azilante prije nego obavi sve nužne procedure identificiranja i evidencije.

Janković tvrdi da je ohrabrujuće što su MUP i Komesarijat za izbjeglice ipak započeli "brojne aktivnosti u svrhu utvrđivanja stvarnog stanja" i broja potencijalnih azilanata na teritoriju Srbije.

Srbija ima dva centra za azilante - u Bogovađi i Banji Koviljači, u središnjoj Srbiji, ali su kapacitet nedovoljni, a posljednje dvije godine bili su česti prosvjedi lokalnog stanovništva koje se protivilo zbog prenapučenosti tih centara i ponašanja azilanata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara