Petir posjetila i ohrabrila Veljka Marića u zatvoru, zaprijetila Srbiji

Foto: Press

"TRAŽIM da se pokrene rješavanje mog slučaja, da mojim mukama dođe kraj i da dođem u Hrvatsku" rekao je danas Veljko Marić hrvatskoj zastupnici u Europskom parlamentu Marijani Petir.

Petir je jedina dužnosnica koja je hrvatskog branitelja Veljka Marića posjetila u zatvoru u Srijemskoj Mitrovici gdje je Mariću narušeno zdravlje jer ne dobiva lijekove te je 40 dana bio bez antibiotika.

Europarlamentarka Petir mu je donijela hranu i druge potrepštine. Marić si naime sam kuha kad ima što, a zatvorsku prehranu karakterizira kao nejestivu.Petir se na posjet uoči Božića odlučila kako bi mu pokazala da nije sam i da nije zaboravljen te ga je izvijestila da je njegov slučaj otvorila u Europskom parlamentu i obećala mu da neće stati na tome.

Prilikom razgovora Marić joj je ponovio da nije kriv i da je žrtva sustava te nije skrivao ogorčenje hrvatskim vlastima koje su ga ostavile u Srbiji.

Zastupnica Petir je rekla da će tražiti sastanak s hrvatskim ministrom pravosuđa kao i ministricom vanjskih poslova kako bi od njih zatražila da poduzmu potrebne korake za Marićev povratak u Hrvatsku, budući da je on izrazio sumnju u to da je takav zahtjev ikad upućen. Ujedno je najavila prigovor na izvješće o napretku Srbije u pristupanju EU ukoliko se stanje ne promijeni.

Ministra branitelja javno je pozvala da osigura novac za odvjetnika Veljka Marića. "Veljku Mariću se krše ljudska prava jer proces protiv njega traje 5 godina i ne nazire mu se kraj. Veljko Marić je državljanin EU, Hrvatska je članica EU i sukladno tome treba zaštititi prava svog državljana" rekla je Petir.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara