Počeo Festival jednakih mogućnosti

Počeo Festival jednakih mogućnosti

Foto: Hina

OD DANAS se na Trgu bana Jelačića održava trinaesti po redu Festival jednakih mogućnosti na kojem će nastupiti više od 600 izvođača, osoba s invaliditetom.

Festival jednakih mogućnosti je tradicionalna međunarodna manifestacija urbane kulture čiji program izvode osobe s invaliditetom, zajedno s drugim glazbeno-scenskim i likovnim umjetnicima. Održava se na ulici gdje svaki prolaznik može pogledati program i uvjeriti se u njihova djela kojima, poput drugih umjetnika, postižu visoku umjetničku vrijednost i zadivljuju publiku.

"Ovdje svi sudionici pa tako i osobe s invaliditetom kojih ima oko šesto, što iz Hrvatske, što iz susjednih zemalja, Bosne i Hercegovine, Slovenije, oni ovdje predstavljaju svoje kreativne sposobnosti. Scena je vrlo zahtjevna, dakle građani se okupe ako ih zanima, ako ih ne zanima građani se rašire. Osobe sa invaliditetom vrlo hrabro nastupaju i nemaju tremu i ne boje se nastupiti s onim što znaju", rekao je producent festivala i predsjednik Društva tjelesnih invalida Zagreb Milan Ožegović.

Opačić: Država mora još puno toga učiniti kako bi se poboljšao status invalida

Kroz dva dana na Trgu bana Jelačića održavat će se sportske, glazbene, plesne i kulturne manifestacije.

"Pokazuje se da je postala tradicija i da doista na jednom mjestu možemo okupiti osobe sa i bez invaliditeta koji će pokazati svoje stvaralačke mogućnosti i da zapravo se može ako se hoće", kaže pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić naglasila je kako država još mora puno toga učiniti kako bi se poboljšao status invalida. Puno institucija nema potrebnu infrastrukturu i zato je važno da se ovaj festivala održava već trinaestu godinu za redom na Trgu među građanima kako bi se ukazalo na potrebne ove skupine ljudi.

"I to je u stvari glavna poruka, a to je da osobe s invaliditetom žive s nama, žive zajedno među nama. Ono što mi možemo napraviti je to da još nekima ovakvim manifestacijama kažemo da moraju prilagoditi sve svoje ulaze i prilaze osobama s invaliditetom. A mi ćemo pokušati naći još neka rješenja da se ovakvim manifestacijama nađu neka trajnija financijska rješenja i trajnije financijske potpore."

U organizaciji sudjeluje i 190 volontera

Podršku cijelom festivalu daje i Grad Zagreb. U ime gradonačelnika Milana Bandića poruku je uputila Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

"Možemo reći da smo mi sa gospodinom Ožegovićem i udrugom, zajedno od prvog dana njihovog osnivanja. To je isto tako preko 15 godina, sufinanciramo projekte i programe, ne samo toj udruzi nego svim udrugama kojima je to potrebno, a i jako velika pozornost daje se nevladinom sektoru."

Festival je poseban i po tome što u njegovoj organizaciji sudjeluje i 190 volontera sa petnaestak zagrebačkih fakulteta budućih stručnjaka koji se kroz ovaj program i educiraju o volonterstvu. Festival ova dva dana traje od jutra od 10 sati pa do 21:30.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara