Podaci za kolovoz: I u srcu turističke sezone pao promet u maloprodaji

Foto:Arhiva

I U VRLO dobrom turističkom kolovozu nastavio se trend pada potrošnje u trgovinama na malo. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u kolovozu je već šesti mjesec za redom nastavljen realan pad na godišnjoj razini.  Prema prvim podacima DZS-a, promet od trgovine na malo je u kolovozu bio za 3,2 posto realno manji nego u istom mjesecu prošle godine. U nominalnom izrazu, nakon četiri uzastopna mjeseca negativnih stopa, trgovina na malo ostvarila je rast od 0,5 posto godišnje.

Pesimizam i u maloprodaji
Ipak rezultati u kolovozu malo su bolji nego prethodnih mjeseci a direktan uzrok su dobri fizički pokazatelji u turizmu.

"Trgovina na malo, kao što pokazuju i posljednji rezultati i dalje je pod negativnim utjecajem neizvjesnosti na tržištu rada i visoke razine potrošačkog pesimizma. Prema pokazateljima pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača, nakon nešto povoljnijih kretanja tijekom lipnja i srpnja, u kolovozu su se spomenuti pokazatelji ponovno pogoršali. Sukladno tome, ali i intenziviranju rasta broja nezaposlenih, i u posljednjem tromjesečju ove godine možemo očekivati realne godišnje stope pada maloprodaje. Rast broja dolazaka i noćenja turista u predsezoni, ali i središnjem dijelu turističke sezone zasigurno su ublažili smanjenje domaće potrošnje", stoji analizi RBA.

Maloprodaja pada za 3,6 posto do kraja godine

Analitičari Raiffeisen banke smatraju kako s obzirom na globalna negativna kretanja te općenito suzdržanost u potrošnji i kod inozemnih gostiju, pozitivni učinci su bili ipak ograničeni. Na razini cijele godine očekuju realni pad trgovine na malo od oko 3,6 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara