Poduzetnički impuls - u poduzetničkom inkubatoru čeka 24 milijuna kuna

Poduzetnički impuls - u poduzetničkom inkubatoru čeka 24 milijuna kuna

Ilustracija: Index

MINISTARSTVO obrta i poduzetništva sutra kreće s novim natječajima u sklopu Poduzetničkog impulsa.

Ministarstvo u opticaj pušta novih 56 milijuna kuna. Poduzetnici od sutra mogu prijavljivati projekte za poduzetničke zone i centre, projekte razvojnih agencija, obrazovanja za obrtništvo i poduzetništvo, a najveći dio sredstava - 24 milijuna kuna - usmjeren je u tzv. poduzetnički inkubator, kaže resorni ministar Gordan Maras.

"Procijenili smo da fali inkubatora, prostora i opreme za 'start up'-ove i infrastrukture koja bi im omogućila jednostavno poslovanje. Cilj nam je ove godine odobriti 20-ak projekata koje bi u narednih godinu i pol dana mogli biti spremni za prihvat preko stotinu start up-ova", kaže ministar Maras. Natječaji traju do iskorištavanja sredstava.

Presudna će biti kvaliteta prijavljenog projekta, prednost će dobiti žene poduzetnice, bit će manje papirologije i dokumentacije, a i procedura će ove godine biti jednostavnija, kaže ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad u Ministarstvo dođe omotnica s prijavom tvrtke u 10 dana će poduzetnik dobiti odgovor je li ušao u proces evaluacije ili nije. Nakon toga će za 30 dana znati odgovor je li ostvario pravo na potporu ili ne", dodaje Maras.

Početkom ožujka kreće i poseban program za IT sektor, inovatore i poduzetništvo kreativne industrije u kojem će financirati najbolje start-up projekte.

"Želja nam je da naši inovativni IT-ijevci ne idu tražiti kapital u Bugarsku ili Ameriku nego da ga mogu dobiti u okviru Hrvatske i njenih institucija", naglasio je Maras. Ove je godine poduzetnički impuls izdašniji nego lani. Iznos je udvostručen: 730 milijuna kuna. Ambicija Ministarstva je da se ta sredstva u proračun vrate kroz iduće tri godine, a pokretanjem poduzetništva oporavi gospodarstvo i poveća broj radnih mjesta.

"U analizama smo vidjeli da smo u 2012. utjecali na otvaranje malo manje od 4000 novih radnih mjesta i na otprilike 1,2 milijardi kuna investicija. Ono što želimo ove godine je više sredstava i kvalitetniji rezultat", zaključuje Maras.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara