Pogrebnici prosvjeduju u Zagrebu: Plaćamo namete kao da vozimo smeće

Foto: Hina

POGREBNICI iz cijele Hrvatske prosvjeduju u Zagrebu. Traže donošenje novog zakona kojim bi se njihove usluge prestale tretirati kao komunalne djelatnosti.

Kolona od 80-ak pogrebnih vozila krenula je s Mirogoja i provezla se centrom grada. Mirnim prosvjedom traže izlazak iz komunalnog zakona zbog kojeg moraju plaćati koncesije u iznosu i do 36 tisuća kuna godišnje.

Predsjednik Udruge pogrebnika Grada Zagreba, Branko Mesarić: "Sad su nas svrstali u komunalnu djelatnost, kao da vozimo smeće, a mi se bavimo isključivom prijevozom pokojnika, znači obavljamo prijevozničku djelatnost kao što je nekad bilo, a automatski da izađemo iz komunalnog zakona onda izbjegavamo i ove koncesije koje plaćamo bez veze."

Samo u Zagrebu koncesiju plaćaju i do tri tisuće kuna, a Mesarić naglašava: "Komunalci koji to isto obavljaju to ne moraju plaćati. Isto uzimaju velik dio našeg kolača, a ne plaćaju ništa."

Kako bi se ukinuo monopol i liberalizirao tržište te spriječilo gašenje pogrebnih tvrtki od kojih su mnoge, tvrde pogrebnici, već zatvorile vrata, traže hitno usvajanja Zakona o pogrebničkoj djelatnosti koji je trenutno u pripremi.

Vladajuće upozoravamo na to već dugi niz godina jer smatramo degutantnim da se prijevoz pokojnika regulira kroz komunalni zakon", rekao je predsjednik Udruge pogrebnika Hrvatske Damir Sapanjoš na konferenciji za novinare sazvanoj kod zagrebačkog Krematorija. Rekao je kako zahtijevaju da pogrebnici svoj posao obavljaju "do groblja", a komunalci "na groblju" umjesto da se komunalne tvrtke "miješaju u njihov posao".

"Komunalcima pomaže grad, a mi smo opstali jer smo savjesni u svom poslu"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim toga, dodaje Sapanjoš, tu je i financijski namet kroz koncesije, što pak komunalne tvrtke ne moraju plaćati budući da su većinom u gradskom vlasništvu.

"Od 2004. kad su izglasane izmjene Zakona o komunalnom gospodarstvu, ostali smo na milost i nemilost gradovima kojima je na volju hoće li raspisati koncesiju ili ne", dodao je i naveo kako su cijene koncesija različite od grada do grada pa je tako negdje 3.000 kuna, a negdje i 36.000 kuna, primjerice u Ivanić-Gradu.

Koncesijom se, uz to, ograničava djelovanje jer vrijedi samo za područje za koje je izdana, a što znači da pogrebnik iz Zagreba ne može voziti pokojnika u Samobor.

Sapanjoš je na pitanje novinara odgovorio da se usluge pogreba "s ukopom i svećenikom" kreću od 6.000 do 6.500 kuna i više. Komunalci mogu ići ispod te cijene, jer ih, kad su u gubicima, sanira grad, navodi predsjednik Udruge pogrebnika Hrvatske.

"Unatoč tome, mi smo opstali jer smo savjesni u svom poslu", ustvrdio je, ali i upozorio kako se neke pogrebničke tvrtke gase pa traže što hitnije donošenje zakona o pogrebničkoj djelatnosti koji bi "ukinuo monopol i liberalizirao tržište", a što bi, kaže, u konačnici dovelo do kvalitetnijih usluga i adekvatnijih cijena.

Na Krematoriju se pogrebnici izveli i performans "Ispraćaj hrvatskog pogrebnika" preminulog, kako kažu, "u teškim mukama", od lošeg Zakona o komunalnom gospodarstvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara