Policija prati 40 tisuća brojeva, među njima nije Linić, ali je Bandić: "Oni žele biti ja, ali ne mogu"

Policija prati 40 tisuća brojeva, među njima nije Linić, ali je Bandić: "Oni žele biti ja, ali ne mogu"

Foto: Hina

ODBOR za nacionalnu sigurnost zaključio je kako je Slavko Linić lagao kada je optužio premijera Zorana Milanovića da je zatražio njegovo praćenje. Vladajuća većina izglasala je takav zaključak nakon što je proveden nadzor.

> Istraga pokazala da je Linić lagao: Nitko ga nije pratio

Igor Dragovan kazao je kako se utvrdilo da je svaki Linićev navod o pratnji policijskog Uskoga do raspitivanja po restoranima nije točan. HDZ-ovci u Odboru za nacionalnu sigurnost bili su protiv te tvrde da Odbor ima premale ovlasti za pravu istragu i ne može se tvrditi da Linić nije u pravu. 

"Sve što je Linić naveo, da ga je policijski Uskok pratio, da su se išli raspitivati po restoranima za račune, sve je provjereno i to nije utemeljeno", ustvrdio je Dragovan.

Prate Milana Bandića?

RTL neslužbeno doznaje da su neki oporbeni članovi odbora iskoristili situaciju te provjerili jesu li pod nadzorom neke druge javne osobe. A ispalo je da je pod mjerama zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

"Odbor ima premale ovlasti za pravu istragu. Osobno sam jako razočaran s takvim pristupom jer mislim da se činjenice o istini ne mogu donositi preglasavanjem, a nema dobre volje da se ide u promjenu toga sustava. Utvrđeno je primjerice da Linićev broj nije nadziran u OTC-u po nalogu tajnih službi, ali nemamo nadzor nad onim zahtjevima što postavlja policija, a policija postavlja 80- 90 posto zahtjeva od 40 tisuća brojeva koji se prate", komentirao je Miroslav Tuđman, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Linić: Dokumenti su nestali, zato Odbor nije pronašao ništa

Odbor nije pronašao ništa jer su svi dokumenti nestali. Nemam prigovora na rad Odbora, imam prigovor na rad policije, jer jednostavno rade nezakonito i uspješno skrivaju dokumente", kazao je Linić.

"Ali s obzirom na moje iskustvo s nekim ljudima iz policije, smatram da su moji navodi točni. Ovo samo znači da su radili nezakonito u policiji i da je netko odgovoran za to. Na meni je da se još više pozabavim tim nezakonitim radom i da dam još više argumenata", rekao je Linić.

Najavio je da će prikupiti više imena i objaviti ih, čime će, kaže, jasno progovoriti o tome kako radi policija u dijelu u kojoj je u izravnoj nadležnosti ministra unutarnjih poslova.

Iako ne odustaje od tvrdnje da ga je policija pratila i ometala život njegove obitelji, Linić se ne namjerava obratiti Državnom odvjetništvu (DORH).

Tuđman za Index: Problem je što nitko na nadzire policiju

Razgovarali smo jutros s predsjednikom Saborskog odbora za nacionalnu sigurnost, Miroslavom Tuđmanom. Kaže kako ne zna točan broj građana koji su pod mjerama, no poznato mu je da se radi o 40 tisuća brojeva. "U 80-90 posto praćenja radi se o izlistima kontakata, a ne o praćenju sadržaja. Isti postotak odnosi se na praćenje temeljem zahtjeva policije, a ostatak na DORH i sud. Problem je u tome što nema nikakvog nadzora nad time što radi policije", komentira za Index Tuđman  te pojašnjava kako Vijeće za nacionalnu sigurnost kontrolira ono što rade sigurnosne službe i tu je utvrđeno da, primjerice, u ovom posljednjem slučaju oko Linića nema nepravilnosti, no nije predviđeno da netko radi nadzor nad zahtjevima policije.

"Tu je ključ problema. Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ima pravo nadzora policije, no nije predviđeno tko vrši stručni nadzor. Moje mišljenje je da bi Unutarnju kontrolu koja je sada u sastavu kabineta ministra policije trebalo izdvojiti kao neovisno tijelo koje bi bilo odgovorno Hrvatskom saboru. Tako bi ta kontrola vršila kontinuirani stručni nadzor nad radom policije, to je tako u većini demokratskih zemalja. I tada se ne bi moglo dogoditi da sud utvrdi da je ministar policije nezakonito zamijenio preko 2400 zapovjednih mjesta. Da je unutarnja kontrola funkcionirala, do toga ne bi došlo", kaže Tuđman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimalo nas je i može li se obični građanin obratiti institucijama kako bi saznao je li pod nadzorom. "Postoje zakonske odredbe po kojemu svaki građanin, bez obzira o kome se radi, ima pravo dobiti uvid u informacije koje su unijete u te, kako se to stručno zove, zbirke podataka, gdje bi morao dobiti odgovor na to koji su podaci o njemu sadržani tamo i zatim zatražiti ispravak tih podataka, ukoliko smatra da je potrebno. No, obvezuje li to nadležne institucije da daju informacije, ne znam. Dakle, odgovor trebaju svakako dobiti no što će biti u tom odgovoru i kako će nadležne institucije odgovoriti, ne znam", kaže nam Tuđman.

O navodnom praćenju Bandića

"Odbor za unutarnju politiku proveo je nadzor, no što je sadržaj nadzora ne možemo iznositi u javnost, stoga ne mogu komentirati informacije koje su izašle o Bandiću", odgovorio nam je Tuđman na pitanje o tome što zna o praćenju Bandića.

A o Liniću?

"Sve sam već rekao, sadašnji sustav nadzora nedostatan je da se ustanovi, bez obzira radi li se o Liniću ili o nekome drugome, je li netko praćen ili ne i kako. Razočaravajuće je da imamo stranačko preglasavanje a ne uvid u činjenice, jer, kao što je već rečeno, zastupnici vladajuće koalicije uzeli su kao vjerodostojno izvješće ravnatelja policije i ministre, a koje se temelji na iskazu da u evidencijama nema podataka o tome što Linić tvrdi. Takva formulacija, kao što vidimo, zadovoljava sve potrebe...", zaključio je Tuđman.

Bandić o prisluškivanju: Nisam zabrinut, zašto bih bio?!

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nije želio konkretno odgovoriti na pitanje o navodnom prisluškivanju njegovog telefona. Tek je kratko poručio da će javnost dobiti odgovor, ali ne danas.

Na nekoliko puta postavljeno pitanje novinara je li zabrinut, Bandić odgovara:

"Ne, ja nikada nisam zabrinut. Ja nisam budala koja se ne boji, ali nisam zabrinut. Zašto bi bio zabrinut? Ja hodam slobodno i uspravno ovim gradom i zemljom. Ja sam čovjek koji se najviše približio ljudima u ovoj zemlji i to je formula uspjeha - biti odgovoran i približiti se ljudima, znati čitati njihove probleme i rješavati ih. To je razlog mog petog mandata. Znate u čemu je problem, oni žele biti ono što nisu, žele biti ja, a to ne mogu."
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara