Policija zabranila ustašama postrojavanje "stranačke vojske", A-HSP ipak dolazi na Trg!

Policija zabranila ustašama postrojavanje "stranačke vojske", A-HSP ipak dolazi na Trg!

Foto: A - HSP

MINISTAR policije Ranko Ostojić zabranio je proustaškoj Autohtonoj - Hrvatskoj stranci prava najavljeno postrojavanje "stranačke vojske" na Trgu bana Jelačića u subotu, priopćio je MUP.

A-HSP je, podsjećamo, zagrebačkoj policiji prijavio okupljanje pod nazivom "Prisega domovini i prisega Klubu Hrvatskih domoljubnih snaga", koje se trebalo od 12 do 15 sati 28. veljače održavati u Ilici i na središnjem gradskom trgu. Ostojić je ipak odlučio reagirati nakon što je Index objavio da se ustaše postrojavaju u centru grada.

"S obzirom da organizator osnivanje, postrojavanje i prisegu stranačke vojske namjerava održati na središnjem gradskom trgu i djelomično u najfrekventnijoj ulici, gdje se zbog zadovoljavanja različitih potreba stalno nalazi veliki broj građana, te izraženu javnu osudu i protivljenje takvom okupljanju, postoji utemeljena vjerojatnost da bi održavanje i javnog okupljanja uz postrojavanje i davanje prisege izazvalo uznemirenost kod većeg broja građana, a s obzirom na vrijeme, broj sudionika i narav okupljanja moglo ozbiljnije poremetiti kretanje većeg broja građana te dovesti do nasilja i ozbiljnijeg remećenja javnog reda i mira", priopćeno je iz MUP-a.

Ostojić: Ne možete stranačku vojsku postrojavati na Trgu bana Jelačića

"Moram javnosti objasniti da policija nije ta koja daje dozvolu, policiji se skup prijavljuje. Ali ministar ga ima pravo zabraniti, što sam i napravio", izjavio je Ostojić novinarima uoči sjednice Vlade RH.

Novinare je zanimalo i zbog čega je Ostojić na koncu ipak odlučio A-HSP-ovcima zabraniti okupljanje. "Taj bi skup uznemirio građane, a i u suprotnosti je sa svim temeljnim vrijednostima. Ne možete stranačku vojsku postrojavati na Trgu bana Jelačića", izjavio je Ostojić.

A-HSP ne priznaje zabranu: Dolazimo na trg

Nakon što je MUP objavio da je ustaški skup na središnjem zagrebačkom trgu zabranjen, iz A-HSP-a priopćili su da ne priznaju takvu Ostojićevu odluku. Svejedno će, kako poručuju u priopćenju, u subotu doći na postrojavanje.

"Ova zabrana nije u skladu sa Ustavom i demokratskim okvirima. A-HSP ne priznaje ovu zabranu i u subotu će se pojaviti na Trgu bana Josipa Jelačića i tamo položiti prisegu domovini. Poručujemo ministru Ostojiću da u subotu može napokon hapsiti hrvatske domoljube i branitelje! Nismo se bojali '91. tenkova pa tako ni ove represije onih koji mrze Hrvatsku i koji su bili protiv stvaranja Hrvatske", poručili su iz A-HSP-a.

Pred sudom pjevao "Evo zore, evo dana" pa najavio postrojavanje stranačke vojske

Predsjednik A-HSP-a Dražen Keleminec postrojavanje je, podsjećamo, najavio u skandaloznom istupu pred Prekršajnim sudom u Koprivnici. Tada je Keleminec ispred zgrade suda otpjevao koljačku ustašku pjesmu "Evo zore, evo dana", te poručio da će iza te pjesme uvijek stajati.

"A-HSP više nije mala stranka, ona je na razini cijele Hrvatske. Uskoro ćemo imati i svoje domoljubne snage, koje ćemo postrojiti na Trgu bana Jelačića. I opet je policija oko toga, tajne službe dolaze ljudima doma, raspituju se oko toga. Ali ne mogu nam to spriječiti, to ćemo mi napraviti. Pravaštvo, hrvatstvo, za dom spremni", bile su riječi kojima je Keleminec završio svoj performans pred sudom u Koprivnici.

Podsjetimo, Keleminca su 2011. HSP-ovci izbacili s liste u 2. izbornoj jedinici nakon što je javno objavljeno da je tukao suprugu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara