Poruka Putinu: SAD predlažu Francuskoj da proda nosače helikoptera NATO-u umjesto Rusiji

Poruka Putinu: SAD predlažu Francuskoj da proda nosače helikoptera NATO-u umjesto Rusiji

Foto: Guliver image/Getty images

AMERIČKI zastupnici predložili su Francuskoj da otkaže prodaju dva nosača helikoptera Rusiji i da ih umjesto toga proda ili iznajmi NATO-u.

"Taj potez bi poslao snažnu poruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da saveznici u NATO-u neće tolerirati njegove neodgovorne poteze", piše u pismu koje su zastupnici uputili glavnom tajniku NATO-a Andersu Foghu Rasmussenu.

Takvim brodovima bi se osnažio NATO u vrijeme kada mnoge zemlje smanjuju svoje proračune za obranu, smatraju oni.

Među potpisnicima pisma su čelni demokratski predstavnik u vanjskopolitičkom odboru Eliot Angel i predsjedavajući američkog izaslanstva pri parlamentarnoj skupštini NATO-a, također član Demokratske stranke William Keating.

Francuska je ranije najavila da će isporučiti brodove tipa Mistral ruskoj strani jer bi obustava ugovora više naštetila Parizu nego Moskvi.

Brodovi za amfibijske operacije tipa Mistral mogu nositi 16 helikoptera, četiri desantna čamca, 60 oklopnih vozila, 13 tenkova i do 700 vojnika. Prvi od njih, nazvan Vladivostok, trebao bi biti isporučen u zadnjem tromjesečju 2014. a drugi, Sevastopolj, 2016. godine.

Kerry: Rusija povlači postrojbe s granice s Ukrajinom

Rusija povlači svoje vojnike s granice s Ukrajinom, rekao je američki državni tajnik John Kerry koji je, međutim, osudio dolazak proruskih čečenskih boraca na istok Ukrajine.

"Postrojbe koje se bile na granici povlače se prema Moskvi, ne prema Kijevu", kazao je Kerry na američkoj javnoj televiziji PBC. S druge strane, "postoje dokazi prema kojima Rusi prelaze granicu, Čečeni osposobljeni u Rusiji prelaze granicu kako bi započeli sukob", optužio je Kerry.

Američki državni tajnik o tome je telefonski razgovarao s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, priopćio je State Department.

Ukrajinski mediji potvrdili su ovog tjedna da su čečenski borci prisutni u Donjecku, uporištu separatista. Čečenski predsjednik Ramazan Kadirov opovrgao je u srijedu da je poslao vojnike u borbu na istok Ukrajine, ne isključujući mogućnost da su Čečeni ondje stigli samoinicijativno.

Bijela kuća obavijestila je o svojoj "zabrinutosti" zbog sofisticiranog oružja u rukama pobunjenika u Ukrajini, nakon smrti 12 ukrajinskih vojnika u helikopteru koji su srušili proruski separatisti.

Oslobođeni promatrači OESS-a

Proruski separatisti na istoku Ukrajine objavili su u petak da su oslobodili četvoricu promatrača Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), koje su priveli ranije ovog tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Separatistički čelnik Aleksej Šmilenko, vođa samoproglašene Narodne republike Luhansk, rekao je za agenciju Interfax da su promatrači oslobođeni, ali tu vijest OESS zasad nije potvrdio. Šmilenko je dodao da je njihovo uhićenje upozorenje svim strancima da ne trebaju nenajavljeni dolaziti na područje pod kontrolom separatista.

Promatrači OESS-a iz Danske, Estonije, Švicarske i Turske nalazili su se na rutinskoj patroli nedaleko od Donjecka kad su uhićeni. OESS je s njima izgubio kontakt u ponedjeljak.

Oni su dio promatračke misije OESS-a koja broji više stotina članova i trebala bi nadgledati provedbu međunarodnog sporazuma potpisanog s ciljem ublažavanja krize na istoku Ukrajine.

Ukrajinske postrojbe očistile dio istoka Ukrajine od pobunjenika

Ukrajinske postrojbe "potpuno su očistile" od proruskih pobunjenika dio separatističkog istoka Ukrajine, izjavio je u petak prijelazni ukrajinski ministar obrane Mihajlo Koval.

"Naše oružane snage potpuno su očistile od separatista jug i dio istoka regije Donjeck te sjever regije Luhansk", rekao je ministar na konferenciji za tisak. "Nećemo dopustiti da se ta gangrena proširi na susjedne regije", rekao je on.

"Nastavit ćemo našu antiterorističku operaciju dok se ne nastavi normalan život u regiji i mir ne vrati među ljude", naglasio je ministar Koval, dodajući da je više od 20 ukrajinskih vojnika poginulo u sukobima od pokretanja operacije na istoku 13. travnja.

Podaci uzimaju u obzir samo gubitke ministarstva obrane a ne uključuju one ministarstva unutarnjih poslova.

OESS kaže da je otet još jedan tim promatrača

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju je u petak objavila da je još jedan tim njezinih promatrača otet na istoku Ukrajine.

Četiri promatrača i jednog ukrajinskog prevoditelja zaustavili su naoružani muškarci kod Severnodonjecka, oko 100 kilometara sjeverno od Luhanska. OESS je rekao da je s njima izgubio kontakt u četvrtak navečer.

Proruski separatisti na istoku Ukrajine objavili su u petak da su oslobodili četvoricu promatrača Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), koje su priveli u ponedjeljak.

Aleksej Šmilenko, vođa samoproglašene Narodne republike Luhansk, rekao je za agenciju Interfax da su promatrači oslobođeni, ali tu vijest OESS još nije potvrdio. Šmilenko je dodao da je njihovo uhićenje upozorenje svim strancima da ne trebaju nenajavljeni dolaziti na područje pod kontrolom separatista.

Promatrači OESS-a iz Danske, Estonije, Švicarske i Turske nalazili su se na rutinskoj patroli nedaleko od Donjecka kad su uhićeni. OESS je s njima izgubio kontakt u ponedjeljak. Oni su dio promatračke misije OESS-a koja obuhvaća više stotina članova i trebala bi nadgledati provedbu međunarodnog sporazuma potpisanog u svrhu ublažavanja krize na istoku Ukrajine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara