Povjesničarka Gebhardt: Saveznici su silovali gotovo 900.000 Njemica

Povjesničarka Gebhardt: Saveznici su silovali gotovo 900.000 Njemica

Screenshot: ZDF/YouTube

NJEMAČKA povjesničarka u novom istraživanju sugerira da je broj žena koje su silovali američki, francuski, britanski i kanadski vojnici na završetku Drugog svjetskog rata značajno veći od prihvaćenog.

Tvrdnje Miriam Gebhardt odmah su izazvale reakcije drugih povjesničara koji osporavaju njenu procjenu da su Saveznici silovali gotovo 900.000 žena u Njemačkoj.

Gebhardt svoju istraživanje temelji na razdoblju od Dana pobjede u 1944., do službenog ponovnog proglašenja njemačke suverenosti u 1955. godini.

Profesorica povijesti i sociologije sa Sveučilišta Konstanz navodi da su samo američki vojnici odgovorni za 190,000 seksualnih napada u navedenom desetljeću.

Njene procjene se temelje na pretpostavci da je svakih 100 slučajeva silovanja rezultiralo jednom trudnoćom, a istraživanje uključuje policijska izvješća i intervjue sa ženama koje su ispitivane kako bi se procijenila cijena dječje skrbi u poslijeratnoj Njemačkoj.

Profesorica se poziva i na takozvane "izvještaje o invaziji", odnosno na incidente u lokalnim zajednicama koje su bilježili njemački svećenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dva američka vojnika su silovala vrlo pristojnu djevojku," napisao je jedan svećenik u srpnju 1945. godine u izvješću prikazanom u dokumentarnoj emisiji ZDF-a s nazivom "Zločini osloboditelja".

Ostaci nacističke propagande

Povijesno gledajući, istraživanja o silovanju njemačkih žena uglavnom su fokusirana na  zločine koje je počinila sovjetska Crvena armija. "Ta je percepcija u skladu s nacističkom propagandom, koja je Ruse portretirala kao podvrstu ljudi azijatskog porijekla," kaže Gebhardt.

Prema često citiranim podacima, Sovjeti su odgovorni za između jednog i dva milijuna silovanja nakon oslobađanja Njemačke, dok Gebhardt procjenjuje da je Crvena Armija odgovorna za 430,000 silovanja, a ostale pripisuje ranije spomenutim američkim, britanskim (45,000 slučajeva) i francuskim (50,000 slučajeva) snagama.

"Za razliku od Crvene armije, imidž američkih vojnika je bio puno bolji, oni su predstavljali bogatstvo, slobodu i demokraciju," objašnjava Gebhardt čije procjene propitkuje Der Spiegel.

U analizi potaknutoj njenim istraživanjem list piše da teorija i procjene izazivaju sumnju. "Da je broj silovanja uistinu bio tako velik "gotovo je sigurno da bi o tome postojala izvješća u bolničkim spisima i drugim izvorima, kao i da bi bio veći broj svjedočanstava".

Spiegel se ipak slaže s jednom od hipoteza Gebhardt i piše da su "povijesna istraživanja predugo odbacivala ideju da su Saveznici sudjelovali u silovanjima jer su njemačke žene dobrovoljno išle u krevet".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara