U BiH pronađena grobnica iz Drugog svjetskog rata

U BiH pronađena grobnica iz Drugog svjetskog rata

Ilustracija: You Tube

NA PODRUČJU istočne Bosne u okolici Zvornika pronađena je masovna grobnica a prvi rezultati forenzičkih ispitivanja pokazuju kako je najvjerojatnije riječ o posmrtnim ostacima iz Drugog svjetskog rata te da su u pitanju kosturi njemačkih i talijanskih vojnika, objavilo je u petak Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine koje je vodilo istragu o ovom slučaju.

Grobnica je otkrivena u travnju kod mjesta Snagova i to slučajno prilikom radova na izgradnji spomen-česme.

S obzirom da je riječ o lokaciji na kojoj su ranije pronađene masovne grobnice s posmrtnim ostacima Bošnjaka koje su snage bosanskih Srba ubile nakon pada Srebrenice u srpnju 1995. godine pretpostavljalo se kako je to slučaj i ovoga puta.

Pretraživanjem lokaliteta forenzičari Instituta za nestale osobe (INO) pronašli su skeletne ostatke 20 osoba, a analize su potom pokazale kako nije riječ o stradalima u posljednjem ratu nego o ubijenima tijekom Drugog svjetskog rata.

Uz posmrtne ostatke tako je pronađen talijanski novac iz tog razdoblja kao i predmeti za osobnu uporabu s uputama na njemačkom jeziku te njemački satovi i novac, pa se se stoga s velikom vjerojatnošću pretpostavlja kako se radi o njemačkim i talijanskim državljanima.

Među posmrtnim ostacima su i kosti vilice s velikim stomatološkim intervencijama što bi moglo značajno olakšati identifikaciju.

Tužiteljstvo BiH najavilo je kako će rezultati pretraga i analiza biti dostavljeni veleposlanstvima Njemačke i Italije u Sarajevu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara