Pravobraniteljica o Bandićevom "špotanju mama iz Mesničke": Štetno širenje rodnih stereotipa

Foto: FAH

VIŠNJA Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, službeno je reagirala na izjavu za medije gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, u kojoj je on "mamama iz Mesničke" poručio da "čuvaju svoju djecu i rade nekakav koristan drugi posao" dok on "ne završi posao kako Bog zapovijeda".

Pravobraniteljica je Bandićevu izjavu ocijenila kao štetnu jer potiče rodne stereotipe. U nastavku prenosimo dio javnog priopćenja koje je Pravobraniteljica objavila na svojim stranicama.

Muškarcu se pripisuje drugačija roditeljska uloga

"Uvidom u sve dostupne informacije, Pravobraniteljica je utvrdila da je prosvjed stanarki i stanara Mesničke ulice najavljen kao prosvjed građana pri čemu se ni po čemu posebno ne izdvajaju majke. Međutim, u svojoj izjavi medijima, gradonačelnik Zagreba radi distinkciju između mama i Zagrepčana te posebno apostrofira majke koje trebaju čuvati svoju djecu i raditi nekakav drugi koristan posao umjesto prosvjedovati.

Izjavom u kojoj se radi jasna distinkcija između mama i Zagrepčana, kod konzumenta informacije potiče interpretaciju da su žene te koje su primarno odgovorne za sigurnost svoje djece u prometu, dok se muškarcima ne pripisuje ista uloga roditelja kao jednako odgovornog. Govoreći o ženi u ulozi majke, te istovremeno ne stavljajući muškarca u isti kontekst pripisujući mu ulogu oca već općenitu ulogu građanina (Zagrepčana), perpetuira se tradicionalni stereotip o ženi kao njegovateljici, odgajateljici i kućanici, tj. onoj koja je odgovorna za sigurnost svoje djece.

U današnje vrijeme vrlo je važno naglašavati i promicati ravnopravnu raspodjelu obiteljskih, roditeljskih, kućanskih, poslovnih i društvenih obveza i odgovornosti žena i muškaraca. U ovom slučaju to se odnosi na odstupanje od tradicionalnog idealiziranja majčinstva i istovremene „nevidljivosti“ očinstva koje je u patrijarhalnom smislu označavalo visoki ugled, no uz izostanak obveza i odgovornosti. Prema načelu ravnopravnosti spolova, izjednačavanje navedenih obveza i odgovornosti je dužnost hrvatskog društva, pa tako i promicanje jednake važnosti uloge oca i majke.

Poticanje rodnih stereotipa šalje negativnu poruku

Rodni stereotipi potiču spolnu diskriminaciju, a javne osobe koje u svom djelovanju koriste rodne stereotipe na taj način odašilju negativnu poruku javnosti.

Napominjem da javne osobe koje su svojim djelovanjem, ponašanjem i izjavama neprekidno pred očima javnosti i koje rade posao kojim, između ostalog, postavljaju standarde ponašanja i javnog komuniciranja, snose i veću odgovornost za ono što govore i rade. Stoga su dužni voditi računa o tome što u javnosti govore, odnosno kakve posljedice njihova izjava može imati.

Pravobraniteljica ovom prilikom apelira na javne osobe, a poglavito na osobe koje obnašaju odgovorne funkcije u tijelima javne vlasti čija riječ ima posebnu težinu, da posebnu pozornost obraćaju svojim izjavama za medije te na ravnopravan način spominju žene i muškarce, ne radeći razlike po spolnoj ili rodnoj osnovi koje bi mogle poticati diskriminaciju."

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara