Pred Vladom novi program koji bi s 4,4 milijarde kuna trebao "podići" poduzetništvo

Pred Vladom novi program koji bi s 4,4 milijarde kuna trebao "podići" poduzetništvo

Foto: FAH

VLADA bi na sjednici sutra trebala raspravljati o prijedlogu Program poticanja poduzetništva i obrta za 2015. godinu Poduzetnički impuls vrijednog gotovo 4,4 milijarde kuna, izmjenama zakona o osiguranju te o planu ulaganja u ceste i autoceste u 2015. godini.

Ukupno planirana sredstva ovogodišnjeg Poduzetničkog impulsa predlažu se u iznosu od 4,37 milijardi kuna, a za izravne bespovratne potpore poduzetnicima i obrtnicima 3,93 milijarde kuna. Predlagatelj, Ministarstvo poduzetništva i obrta ističe da bi se time doprinosi povećanju konkurentnosti, poslovnih aktivnosti istraživanja i razvoja, investicija, komercijalizaciji inovacija te razvoju malih i srednjih poduzeća temeljenih na znanju.

Poduzetnički impuls sadrži mjere poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva za koje se koriste sredstva državnog proračuna Republike Hrvatske, strukturnih fondova Europske unije te zajma Svjetske banke.

Ovogodišnje izdanje programa sastoji se od tri programska područja. Za prvo, "Mikro i malo poduzetništvo i obrt, istraživanje i razvoj i poduzetničko okruženje", predlaže se iznos od 119 milijuna kuna. Drugo programsko područje temelji se na Operativnom programu konkurentnost i kohezija 2014.-2020., s planiranih 3,89 milijardi kuna. U treće programsko područje "Lakši pristup financiranju", Ministarstvo obrta i poduzetništva planira uložiti 369,7 milijuna kuna.

Osiguravateljima proširenje djelatnosti

Prema prijedlogu Zakona o osiguranju koji će se u letvrtak naći pred Vladom, društva za osiguranje moći će se pored osiguranja, baviti i reosiguranjem bez potrebe osnivanja zasebnog pravnog subjekta za obavljanje poslova reosiguranja.

Predlaže se i proširenje poslova koje osiguravatelji mogu obavljati u stanicama za tehnički pregled vozila. Trenutno društva za zastupanja u osiguranju mogu na tim mjestima obavljati samo osiguranje od nezgode i osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila u stanicama za tehnički pregled. Sada se predlaže da među poslove zastupanja u osiguranju u stanicama za tehnički pregled, ulaze osiguranje od nezgode, osiguranje cestovnih vozila, osiguranje robe u prijevozu, osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, osiguranje troškova pravne zaštite te osiguranje pomoći/asistencija.

Više novca za ceste, manje za autoceste

Pred Vladom su i odluke o davanju suglasnosti Hrvatskim cestama (HC) i Hrvatskim autocestama (HAC) na njihove planove građenja i održavanja državnih cesta odnosno autocesta za 2015. godinu.

Planom građenja i održavanja državnih cesta za 2015. godinu predviđaju se ulaganja u građenje i održavanje državnih cesta u ukupnom iznosu od 1,73 milijarde kuna što je u odnosu na 2014. godinu manje za 22,1 milijun kuna.

HAC pak u 2015. u gradnju i održavanje autocesta planira uložiti 746,1 milijun kuna ili 19,6 milijuna kuna više nego prošle godine. Glavnina radova na izgradnji autocesta, prema planu će se odvijati na pravcima Beli Manastir-Osijek-granica BiH; Zagreb-Sisak i Bregana-Zagreb-Lipovac (početak izgradnje čvora Lipovljani).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara