Predstavljene mogućnosti korištenja sredstava Europskog socijalnog fonda u turizmu

Foto: Damjan Tadić/Cropix

PREDSTAVNICI Ministarstva turizma i Ministarstva rada i mirovinskoga sustava održali su s predstavnicima turističkog sektora partnerske konzultacije o mogućnostima korištenja sredstava Europskog socijalnog fonda (ESF), s naglaskom na financiranje projekata u turizmu.

Predviđena sredstva ESF-a u razdoblju 2014.-2020. trebala bi iznositi 1,44 milijardi eura ili 206,4 milijuna eura godišnje, što je čak 25 posto od ukupno raspoloživih sredstava za Operativni program Razvoj ljudskih potencijala, na koje Hrvatska kao punopravna članica ima pravo. Europski socijalni fond usmjeren je prema projektima poboljšanje pristupa zapošljavanja i održivo uključivanje u tržište rada, jačanje socijalnog uključivanja i integracije osoba kojima je otežan pristup tržištu rada te jačanje ljudskog kapitala. S obzirom da je razvoj i jačanje ljudskih potencijala u turizmu jedan od ključnih segmenata Strategije razvoja turizma RH do 2020. godine, mogućnosti financiranja turističkih projekata koje pruža navedeni fond predstavljaju nezaobilazan smjer u procesu dodatnog jačanja kvalitete turizma Hrvatske.

"Turizam trenutno može povlačiti sredstva za javnu infrastrukturu, malo i srednje poduzetništvo te za komponentu ljudskih potencijala i obrazovanje. Turizam je industrija doživljaja i emocija, pa je stoga poticanje i unapređenje obrazovnog sustava u turizmu te ulaganje u turističke kadrove neophodno za dodatno jačanje kvalitete turističke ponude i usluge, a samim time i konkurentnosti hrvatskog turizma", naglasio je pomoćnik ministra turizma Želimir Kramarić, dodajući kako Ministarstvo turizma priprema niz strateških projekata koji će se odnositi na strukovno obrazovanje u turizmu, između ostaloga i projekt Nacionalnih centara kompetencije.

Aktualne natječaje i buduće mogućnosti u okviru ESF-a predstavila je Katarina Ivanković-Knežević iz Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, upravljačkog tijela Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala. Trenutno je otvorena mogućnost apliciranja na program Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja usmjeren na pružanje potpore u definiranju, kreiranju i provedbi politike zapošljavanja i upravljanja ljudskim potencijalima te na program Mapiranja i provjere učinkovitosti ponude obrazovanja i stručnog osposobljavanja u turizmu, čije se glavne aktivnosti odnose na vještine i kompetencije u turističkom sektoru te analizu turističkog obrazovanja i osposobljavanja.   

U posljednjem kvartalu 2013. i prvom kvartalu 2014. godine, natječaji iz Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala ESF-a odnosit će se na poticanje pristupa održivom zapošljavanju i prilagodljivosti radne snage, jačanje socijalnog uključivanja skupina s posebnim potrebama, jačanje ljudskog kapitala u obrazovanju te istraživanju i razvoj, jačanje uloge civilnog društva u svrhu boljeg upravljanja te na tehničku pomoć. Investicijski prioriteti u financijskom razdoblju 2014.-2020. biti će određeni sljedećim tematskim ciljevima: Promicanje zapošljavanja i podrške mobilnosti radne snage, Promicanje socijalnog uključivanja i borba protiv siromaštva i Ulaganje u obrazovanje, vještine i cjeloživotno učenje. U okviru navedenih ciljeva, biti će omogućeno povezivanja turističkih poslovnih subjekata s tržištem rada, ulaganje u prilagodbu postojećih smještajnih kapaciteta i drugih turističkih prostora za posebne socijalne skupine, primjerice osobe sa invaliditetom te promocija i obrazovanje osoba za rad s posebnim skupinama ljudi te ulaganje u centre kompetencije za strukovno obrazovanje u turizmu, razvoj školskih hotela za stjecanje praktičnog iskustva i poslovnih inkubatora.

Uz predstavnike Ministarstva turizma i Ministarstva rada i mirovinskog sustava, na sastanku su sudjelovali predstavnici javnog, privatnog i civilnog sektora koji imaju interes u području obrazovanja i zapošljavanja u turizmu, između ostaloga, iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, sustava turističkih zajednica, razvojnih agencija, strukovnih udruga, obrazovnih ustanova i županija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara