Premale kazne za afere u kojima su ukradeni milijuni: Sanader bi već za pet godina mogao biti slobodan!

Foto: Hina

PROTIV Ive Sanadera već postoje dvije nepravomoćne presude. Zbog afera Hypo i Ina-Mol, te zbog Fimi-medije osuđen je na deset, odnosno devet godina zatvora. Čeka ga još završetak sudskih procesa za Planinsku, te afere HEP-TLM i HEP-Dioki. 

No, Sanader bi već kroz pet godina mogao biti slobodan čovjek. Naime, maksimalna objedinjena kazna zatvora koju Sanader može dobiti kada svi procesi protiv njega budu završeni iznosi tek 15 godina zatvora.

Najviša je to objedinjena kazna koju za kaznena djela za kakva se Sanader tereti dopušta Kazneni zakon koji je na snazi bio 90-ih godina prošlog stoljeća. Takva je odredba, uz manje modifikacije, na snazi bila sve do 2006. godine. U međuvremenu je u zakon unesena odredba prema kojoj najveća objedinjena kazna može doseći 20 godina, u slučaju počinjenja dva ili više kaznenih djela za koje se određuje kazna zatvora od minimalno deset godina.

U međuvremenu je, od 1. siječnja 2013. godine, na snazi novi Kazneni zakon, prema kojem bi Sanader mogao dobiti maksimalnih 29 godina zatvora. Ovo, međutim, nije zakon prema kojem će se sud morati ravnati kada bude izricao konačnu kaznu bivšem premijeru i šefu HDZ-a.

Zakon mu ide na ruku

"Optuženik ima pravo da mu se objedinjena zatvorska kazna odredi prema zakonu koji je za njega najpovoljniji. Oni protiv Sanadera mogu imati pet ili šest optužnica, ali objedinjena kazna u konačnici će vjerojatno iznositi 15 godina", kaže za Index odvjetnik Anto Nobilo.

Naime, među kaznenim djelima za koja se Sanadera tereti je i afera Hypo, u kojoj je optužen da je od ove austrijske banke primio mito u zamjenu za povoljniji položaj Hypa na hrvatskom financijskom tržištu. Radi se o kaznenom djelu počinjenom u prvoj polovici devedesetih godina, kada je na snazi bio zakon koji za takvo kršenje zakona propisuje objedinjenu kaznu od maksimalnih 15 godina.

S obzirom da Sanader, kako kaže Nobilo, ima pravo da mu se objedinjena kazna izriče prema zakonu koji njega kao optuženika stavlja u najpovoljniji položaj, izgledno je da će u konačnici za sve korupcijske radnje koje mu se stavljaju na teret dobiti tek 15 godina zatvora.

Sloboda za pet godina?

U tom bi slučaju Sanader već prije 2020. godine mogao biti slobodan čovjek. U izdržavanje kazne mu se, naime, uračunava i vrijeme provedeno u pritvoru. A Sanader je prvi put priveden još u prosincu 2010. godine, dakle prije više od tri godine.

Ako se iza rešetaka bude dobro vladao, Sanader potencijalno može tražiti uvjetno puštanje iz zatvora već nakon što odsluži polovicu kazne. Kroz pet godina Sanaderov zatvorski staž već će iznositi osam godina.

Maček se izvukao s najblažom kaznom

I dok je Sanader kažnjen s devet godina zatvora i ostaje bez 15,2 milijuna kuna, drugi su se izvukli s još manjim kaznama - Mladen Barišić je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine. Branka Pavošević dobila je 18 mjeseci zatvora. Nevenka Jurak osuđena je na dvije godine zatvora, te joj je također oduzet novac koji je protupravno stekla. Ratko Maček osuđen je na godinu dana uvjetno, uz rok kušnje od četiri godine, uz objašnjenje da je njegova kriminalna aktivnost bila najblaža od svih.

> Fimi media: Sanaderu devet godina zatvora, HDZ kažnjen s 5 milijuna i ostaje bez 24,2 ilegalno stečenih milijuna kuna!

> Sramotna uvjetna presuda za Mačeka: Preko HDZ-a zaradio milijune

> Kako su mediji Sanaderu čuvali leđa dok je krao

> Reakcije: Zašto je Maček dobio samo uvjetnu kaznu? Prijeti li HDZ-u brisanje iz registra političkih stranaka?

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara