Pronađen rep nestalog zrakoplova Air Asije

Pronađen rep nestalog zrakoplova Air Asije

Foto: Guliver Image / Getty Images

INDONEZIJSKE vlasti objavile su u srijedu da su kaznile čelnike zračnog sektora u okviru istrage o padu zrakoplova AirAsije u kojemu su bila 162 putnika i člana posade.

Indonezijsko ministarstvo prometa je izvijestilo da je zrakoplov Airbus A320-200 AirAsije, koji se 28. prosinca srušio u Javansko more nedugo nakon polijetanja, letio koridorom bez odobrenja. Vlasti pokušavaju utvrditi kako je zrakoplov koji je letio iz indonezijskog grada Surabayje u Singapur mogao letjeti bez odobrenja.

"Do danas smo donijeli mjere protiv osmero čelnika - dva u ministarstvu prometa, četiri u službi zračne plovidbe AirNav i dva u zračnoj luci", rekao je za AFP glasnogovornik ministarstva prometa Hadi Mustofa.

"Jedan dužnosnik u ministarstvu prometa je otpušten, a drugi je privremeno udaljen s posla. Ostalih šestero su privremeno udaljeni iz službe ili su smijenjeni", dodao je.

Tvrtki AirAsia Indonesia, podružnici malezijske AirAsije, do završetka istrage je zabranjeno korištenje koridora Surabaya-Singapur, premda su joj singapurske vlasti sa svoje strane dale odobrenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potraga za ostacima palog zrakoplova daje rezultata, jer je pronađen rep zrakoplova, rekao je u srijedu, jedanaestog dana operacije, direktor nacionalne agencije za potragu i za spašavanje Bambang Soelistyo.

"Uspjeli smo pronaći dio zrakoplova za kojim smo tragali", rekao je Soelistyo novinarima u Džakarti. "Pronašli smo rep zrakoplova", kazao je.

To bi moglo značiti pomak u potrazi, budući da su u repu obično uređaji za snimanje leta - crne kutije - koji su presudni za utvrđivanje uzroka nesreće.

Usprkos sveobuhvatnoj potrazi koju Indonezija vodi uz pomoć drugih zemalja, poput Francuske, SAD-a i Rusije, dosad nije bilo većeg uspjeha zbog lošeg vremena, izvijestile su indonezijske vlasti.

Indonezijske vlasti ukupno su pronašle pet velikih dijelova letjelice, ne navodeći točno o kakvim je dijelovima riječ i izvukle tek 39 tijela od 162 putnika i člana posade u zrakoplovu. Među njima je bilo 155 Indonezijaca, Francuz, kopilot Remi Plesel, Britanac, troje Južnokorejaca, Malezijac i Singapurac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara