Prva službena posjeta: Grabar Kitarović idućeg tjedna ide u BiH

Prva službena posjeta: Grabar Kitarović idućeg tjedna ide u BiH

Foto: Hina

HRVATSKA predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetit će Bosnu i Hercegovinu početkom idućeg tjedna, potvrdili su u utorak iz njezina ureda.

Pojedinosti se još usklađuju i ured će vrlo skoro objaviti program posjeta, doznaje Hina s Pantovčaka.

Grabar-Kitarović je ranije izjavila kako želi da susjedna BiH bude prva zemlja koju će posjetiti na dužnosti na koju je stupila 19.veljače.

Kao poseban vanjskopolitički cilj istaknula je zaštitu Hrvata u BiH, koju vidi kao državu triju jednakopravnih konstitutivnih naroda - Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Predsjedništvo BiH se s radošću priprema za posjet Kolinde Grabar-Kitarović

Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da se u Zagrebu u utorak sastao s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović te je pritom izrazio nadu da će ona u idućim danima službeno posjetiti Sarajevo.

Trojica članova Predsjedništva BiH na sastanku s Kolindom Grabar-Kitarović nakon inauguracije rekli su da se s radošću pripremaju za njezin posjet i vjeruju da će se to dogoditi idući tjedan. "To je prevažna poruka za sve nas i druga dva člana Predsjedništva BiH su me zamolila da dogovorim taj posjet", rekao je Čović odgovarajući na novinarsko pitanje kada bi Grabar-Kitarović mogla posjetiti BiH.

Zajednička sjednica

Čović u utorak sudjeluje na zajedničkoj sjednici predsjedništava HDZ-a i HDZ-a BiH.

Na pitanje treba li predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik dobiti jedno mjesto u Vladi Federacije BiH, Čović je odgovorio kako su, nažalost, posljednje izmjene Ustava Federacije BiH definirale da u izvršnoj vlasti, osim premijera, koji je Bošnjak, ima osam bošnjačkih mjesta, pet hrvatskih i tri srpska. "To je apsolutna nejednakopravnost hrvatskog naroda s drugim narodima i mi inzistiramo da u ovoj vlasti imamo minimalno šest mjesta", rekao je.

Suradnja temeljena na izbornim rezultatima

Rekao je i da HDZ BiH, kao dominantno hrvatska stranka, u svojemu članstvu ima Bošnjaka, Srba i onih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici nekog naroda te ne zna zašto bi to nekom smetalo.

Govoreći o suradnji s bilo kojom - bošnjačkom ili srpskom - strankom, Čović je rekao da je ona predodređena izbornim rezultatom. "Nitko ne može zanijekati da SNSD ima vlast u Republici Srpskoj, a politike u BiH se ne mogu provoditi bez pola države u kojoj žive i Hrvati. Kako zaštititi Hrvate u Republici Srpskoj ako nećete surađivati s onima koji tamo imaju vlast", istaknuo je.

"Ono što izabere srpski i bošnjački narod su legitimni predstavnici i moramo ih uvažavati. Tako i mi inzistiramo da isključivo legitimni predstavnici Hrvata predstavljaju naš narod u BiH", zaključio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara