Pusić: Suradnja Hrvatske i Čilea ima mnogo potencijala

Foto: Hina

SURADNJA Hrvatske i Čilea je važna za obje zemlje i ima mnogo potencijala, kazala je u utorak u Santiagu potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Pusić je u Čileu razgovarala s novom predsjednicim Michelle Bachelet, na čiju je inauguraciju doputovala. Osim o bilateralnoj suradnji razgovaralo se o položaja žena u svijetu.

"Susret s predsjednicom Bachelet bio je posvećen bilateralnoj suradnji između Hrvatske i Čilea koja je i za nas, ali za čileansku stranu neobično važan i gdje imamo mnogo potencijala," izjavila je Pusić.

Dvije su strane, kako je kazala, počeli tu suradnju razvijati i memorandumom o strateškom partnerstvu. Obje zemlje drže kako su jedna drugoj strateški partneri za razvoj odnosa u širim regijama. Također, Hrvatska kao članica Europske unije, podržava unaprjeđenje odnosa s Čileom i aktualizaciju sveobuhvatnog sporazuma o pridruživanju između EU i Čilea potpisanog 2002. godine.

Pusić je s Bachelet razgovarala i o pokretanju neformalne ženske mreže čelnica iz cijelog svijeta koja bi se bavila najtežim i najekstremnijim situacijama u kojima se nalaze žene i djevojčice u, primjerice, Afganistanu. "Civilizacijska je potreba da se položaj žena u Afganistanu, nakon povlačenja stranih snaga u okviru misije ISAF ne degradira", rekla je Pusić i podsjetila na sudjelovanje Hrvatske u nizu razvojnih i humanitarnih projekata vezanih uz žensko zdravlje i obrazovanje u toj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njezinim riječima, ženska mreža bi se brinula da zaštita i promicanje ženskih prava bude na dnevnom redu svjetskih rasprava te to postanu "prvorazredne političke teme i teme iz međunarodnih odnosa", a Bachelet, koja je svojedobno bila i na čelu UN-ova tijela za jednakost spolova, iskazala je spremnost da podrži tu inicijativu.

Michelle Bachelet pobjedila je na predsjedničkim izborima u prosincu 2013. sa 62 posto glasova svoju protukandidatkinju Evelyn Matthei i tako po drugi put postala predsjednica Čilea. Prvi predsjednički mandat ostvarila je u razdoblju od 2006-2010 i bila je prva žena u povijesti Čilea na toj funkciji.

Pusić je nazočila i opraštajnoj večeri bivšeg predsjednika Sebastiana Pinere koji je ugostio cijeli niz svjetskih državnika, među kojima i američkog potpredsjednika Joea Bidena. "Tom sam prilikom s potpredsjednikom Bidenom razgovarala o o jugoistočnoj Europi i mogućnostima da se regija pomakne u razvoju i stabiliziranju i on je pokazao spremnost da s nama surađuje na tome", rekla je Pusić.

Tijekom svog boravka u Čileu, Pusić se sastala i s hrvatskom iseljeničkom zajednicom, koja, kako je kazala, "uživa veliki ugled u toj zemlji".

Procjenjuje se da u Čileu živi oko 200.000 osoba hrvatskog porijekla što je otprilike 1,3 posto od ukupnog stanovništva, a riječ je o trećoj, četvrtoj pa i petoj generaciji potomaka hrvatskih doseljenika. Uglavnom žive u Santiagu, te u Punta Arenasu i Antofagasti, a većina ih pripada visokoobrazovanoj skupini stanovništva i općenito se smatraju uglednom useljeničkom zajednicom koja svoje predstavnike ima u izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj vlasti, kao i u kulturi i umjetnosti te u poduzetničkim i crkvenim krugovima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara