Putin: Europska unija ucjenjuje Ukrajinu

Putin: Europska unija ucjenjuje Ukrajinu

Foto: Guliver Image / Getty Images

RUSKI predsjednik Vladimir Putin optužio je Europsku uniju kako ucjenjuje i vrši pritisak na Ukrajinu koja je odlučila obustaviti pripreme za trgovinski sporazum.

"Čuli smo prijetnje naših europskih partnera prema Ukrajini koje uključuju čak i održavanje masovnih prosvjeda", kazao je Putin i dodao da je to ucjena i da će se u sljedećih nekoliko dana znati odluka Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ukrajina je jučer objavila da obustavlja pregovore za potpisivanje sporazuma o pridruživanju su Europskom unijom te da se okreće Rusiji. Preokret se dogodio samo osam dana prije summita u Vilniusu koji se održava 28. i 29. studenog. Tada je trebao biti potpisan sporazum o trgovini i suradnji.

Ukrajinski parlament ranije je odbacio sve nacrte zakona koji bi Juliji Timošenko omogućio liječenje u inozemstvu. Julija Timošenko nalazi se u zatvoru gdje služi sedmogodišnju kaznu zbog optužbi za zlouporabu vlasti tijekom plinskog sporazuma s Rusijom. EU vjeruje kako je ovaj slučaj bio politički motiviran te je njeno puštanje iz zatvora bio uvjet za potpisivanje povijesnog dogovora, no nešto kasnije Ukrajina je odlučila obustaviti pregovore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara