Putin optužio NATO da se ukrajinskom vojskom služi kao "legijom stranaca"

Putin optužio NATO da se ukrajinskom vojskom služi kao "legijom stranaca"

Foto: FAH

VLADIMIR PUTIN optužio je NATO da se ukrajinskom vojskom koristi kao "legijom stranaca" za "obuzdavanje" Rusije, što je savez nazvao "besmislicom", nakon izvanredne sjednice posvećene eskalaciji nasilja u Ukrajini.

UN je pak, na usta jednog visokog dužnosnika, rekao da je granatiranje ukrajinskog grada Mariupolja za koje su odgovorni proruski separatisti i u kojemu je proteklog vikenda poginulo 30 civila, "svjesno" bilo upereno protiv civila, dodajući da će krivci biti izvedeni pred sud.

UN-ovo Vijeće sigurnosti je održalo jučer izvanrednu sjednicu nakon napada na taj industrijski grad s pola milijuna stanovnika koji je posljednji veliki grad na istoku Ukrajine pod kontrolom Kijeva i kojega bi osvajanje omogućilo prorusima da uspostave kopnenu vezu između Rusije i Krima.

"Dragovoljački nacionalistički odredi"

Pod pritiskom Zapada, ruski predsjednik je žestoko kritizirao ukrajinske snage raspoređene na istoku, u koje, rekao je, "uglavnom ulaze takozvani dragovoljački nacionalistički odredi".

"To zapravo i nije vojska, nego legija stranaca, u ovom slučaju NATO-ova legija stranaca", dodao je Putin. A što joj je cilj? "Obuzdati Rusiju", a ne služiti interesima ukrajinskog naroda, istaknuo je.

Nakon izvanredne sjednice povjerenstva NATO-Ukrajina, glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg je odmah odgovorio ruskom predsjedniku.

Pobunjenici napadaju tenkovima i topništvom

"Izjava da u Ukrajini postoji legija stranaca je besmislica. Nema NATO-ove legije, strane snage u Ukrajini su ruske", rekao je.

Usto je optužio Rusiju da je ovih tjedana dopremila proruskim separatistima "stotine komada najmodernije opreme, pa i raketne sustave, teško topništvo, tenkove, oklopna vozila i elektroničke vojne sustave".

Ukrajinski glasnogovornik Leonid Matjuhin potvrdio je za AFP da se "upravo vode borbe" i da pobunjenici tenkovima i topništvom napadaju ukrajinske položaje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara