Putin smatra da Europa blefira oko mirovnog sporazuma

Putin smatra da Europa blefira oko mirovnog sporazuma

Foto: FAH

RUSKI predsjednik Vladimir Putin smatra da Europa blefira oko istočne Ukrajine dok proruski separatisti zauzimaju strateški važan grad, kršeći prekid vatre postignut uz posredovanje Francuske i Njemačke.

Napad pobunjenika odanih ruskom predsjedniku na grad Debalcev može se smatrati testom koliko je Zapad spreman stati uz njega, riskirajući razbuktavanja sukoba.

Dopuštajući pobunjenicima da zauzmu to željezničko čvorište bez snažnog odgovora, protivno primirju postignutom 12. veljače, može se činiti ustupkom Putinu.

Pa ipak, proglašenje primirja mrtvim prisililo bi Europu da uvede nove gospodarske sankcije Rusiji i pojačalo bi pritisak na američkog predsjednika Baracka Obamu da pošalje Kijevu oružje, što bi pak moglo intenzivirati borbe.

Putinova spremnost na kockanje i korištenje sile bude li potrebna daje mu taktičku prednost.

"Rusi su spremni prevrnuti cijelu šahovsku ploču"

"Postoji mišljenje da Europa dolazi za pregovarački stol i malo povlači na jednu, a malo na drugu stranu, dok su Rusi spremni prevrnuti cijelu šahovsku ploču", rekao je Matthew Royansky, stručnjak za Rusiju u centru Wilson u Washingtonu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande stavili su svoju ugled na kocku posredujući u postizanju mirovnog sporazuma nakon višesatnih pregovora u bjeloruskoj prijestolnici Minsku 12. veljače.

Promatrajući kako pobunjenici krše primirje i stišću okružene ukrajinske vojnike, Berlin, Pariz i Washington ne brzaju s odgovorom, strahujući od razbuktavanja sukoba koji je u posljednjih deset mjeseci odnio više od 5000 života.

Zapad Putinu daje još kredita

Čelnici EU-a osudili su Moskvu i pobunjenike te zaprijetili "odgovarajućim akcijama", ali su isto tako rekli da je prerano reći da je mirovni sporazum mrtav. SAD je "jako zabrinut", ali želi diplomaciji dati još vremena.

Čini se da Zapad Putinu daje još kredita, nadajući se da će utjecati na smirivanje borbi kada grad bude osvojen. Debalcev povezuje tri rusofone pokrajine na istoku Ukrajine koje drže pobunjenici i olakšava im obranu svojih teritorija.

Osim toga, Zapad računa na to da i Putin, koji odbacuje optužbe Zapada da naoružava pobunjenike, ima puno toga za izgubiti ako se sukob intenzivira.

"I Putin je na neki način stavio na kocku svoju reputaciju", kaže Aleksandar Ivakhnik iz moskovskog Centra za političke tehnologije, sugerirajući da bi se Putin suočio s teškim izborom u slučaju nepovoljnog razvoja događaja i jačanja financijskih problema u Rusiji.

"Rusija je već izgubila stotine milijardi dolara zbog intervencije u sukob u Donbasu i to je ostatku svijeta jasno. Može li si dopustiti gubitak još nekoliko stotina milijardi ako dođe do vojne eskalacije?", upitao je.

Putin želi osigurati da Ukrajina ne uđe u NATO?

Putin nije pokazao znakove popuštanja kada je u utorak navečer prozapadnim ukrajinskim čelnicima rekao da bi trebali omogućiti svojim opkoljenim vojnici u Debalcevu da se predaju i spase živote.

Nije nagovijestio ni da će pokušati uvjeriti pobunjenike da zaustave ofenzivu na Debalcev niti ih je kritizirao.

Putinov širi cilj ostaje nejasan, ali vjeruje se kako želi osigurati da Ukrajina nikad ne uđe u NATO i da Rusija trajno zadrži utjecaj u istočnim dijelovima zemlje podupirući "zamrznuti sukob".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara