Od početka primirja u Ukrajini je poginulo pet vojnika

Od početka primirja u Ukrajini je poginulo pet vojnika

Foto: Hina

PREKID vatre u istočnoj Ukrajini dogovoren u Minsku će uskoro biti prekršen, a nakon toga bi mogao uslijediti potpuni rat, izjavio je slovački premijer Robert Fico za lokalnu radio postaju RTVS.

Fico je rekao da se u Ukrajini igraju "čudne igre" i da će se uskoro pojaviti ponude za prodaju oružja tamošnjoj vladi.

"Zaboravite na vrijednosti. Zašto je dogovoreno da prekid vatre stupi na snagu tako kasno kao što je to nedjelja ujutro? Da bi se osiguralo da obje strane zauzmu svoje položaje. To je premalo da bi se izbjegao rat. Okolnosti vode prema ranom kršenju prekida vatre i izbijanju velikog rata u Ukrajini," rekao je.

Fico je odgovorio i na pitanje o kritičkom stavu Slovačke prema uvođenju sankcija Rusiji.

"Jesu li sankcije izmijenile stav Rusije? Ne. Slovačka je mala zemlja; mi teško možemo biti dio geopolitičkih duela. Mi nemamo alate, kakve ima SAD, da bilo kog prisilimo na promjenu ponašanja. Naše jedino oružje je međunarodno pravo," kaže Fico.

Proruski separatisti "moralno" ne mogu prekinuti borbe u Debalceveu

Proruski separatisti "moralno" ne mogu prekinuti borbe u gradu Debalceveu na istoku Ukrajini jer je to "unutarnji teritorij" i mora uzvratiti na vatru ukrajinskih vojnika, rekao je u utorak Denis Pušilin, predstavnik pobunjenika.

"Nemamo pravo (prekinuti borbe u Debalceveu). To je i pitanje morala. To je unutarnji teritorij", rekao je Pušilin za Reuters u pobunjeničkom uporištu Donecku.

"Moramo uzvratiti vatru, raditi na uništenju neprijateljskih položaja... Spremni smo u bilo koje vrijeme (početi uklanjati teško naoružanje) imamo sve za međusobno povlačenje. Ništa nećemo učiniti jednostrano - čime bismo naše vojnike učinili metama", rekao je.

Sukobi su utihnuli u mnogim dijelovima istočne Ukrajine nakon što je primirje stupilo na snagu u subotu u ponoć prema sporazumu postignutim prošloga tjedna u maratonskim pregovorima u koje su bili uključeni čelnici Francuske, Njemačke, Rusije i Ukrajine.

No unatoč tom prekidu vatre, važno željezničko sjecište Debalceve i dalje je poprište teških borbi između pobunjenika i nekoliko tisuća ukrajinskih vojnika koji su u potpunu okruženju. Po nekim izvorima, u tom gradu možda je i 7000 ukrajinskih vojnika.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju u nedjelju je priopćila da njihovim promatračima u istočnoj Ukrajini nije dopušten ulazak u Debalceve, a separatisti su rekli da se prošlotjedni prekid vatre ne odnosi na taj strateški važan grad.

Pet ukrajinskih vojnika ubijeno usprkos primirju

Pet ukrajinskih vojnika ubijeno je, a 14 ranjeno u sukobima na proruskom pobunjeničkom istoku Ukrajine gdje je novi prekid vatre stupio na snagu u nedjelju, izjavio je u utorak vojni glasnogovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većina je poginula oko Debalcevea", najužarenije točke na crti bojišnice, usprkos novom primirju uvedenom od nedjelje na istoku i općenito poštivanom", dodao je glasnogovornik Vladislav Seleznev.

Situacija u Debalceveu bila je u središtu pregovora na najvišoj razini. O njoj se razgovaralo u nekoliko telefonskih razgovora ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, koji je razgovarao u ponedjeljak navečer s francuskim predsjednikom Hollandeom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ali i s Merkel i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, prije razgovora s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem.

Tijekom razgovora Merkel, Putin i Porošenko odlučili su o "konkretnim mjerama" koje bi dopustile promatračima OESS-a da nadziru prekid vatre na terenu, objavio je u utorak Berlin.

Nema povlačenja teškog oružja u Ukrajini

Ukrajinska vojska i proruski separatisti nastavili su sukobe za nadzor nad željezničkom postajom u gradu Debalceve u utorak kada treba početi povlačenje teškog naoružanja prema sporazumu iz Minska koji je stupio na snagu u subotu u ponoć i upitno je hoće li se krhko primirje održati.

Ukrajinska vojska ne želi povući teško naoružanje jer kaže da osnovni preduvjet za to nije ispunjen budući da se oko Debalceva ne poštuje prekid vatre.

Glasnogovornik vojske Andrij Lisenko je u televizijskom obraćanju rekao da bijesne sukobi između vladinih snaga i pobunjenika koji su pak odbili prekinuti napade na taj grad u kojemu su ukrajinski vojnici u okruženju.

Vojska tvrdi da je Debalceve, koje se nalazi na strateškom željezničkom čvorištu, i dalje pod njezinom kontrolom.

"Separatisti ondje ništa nemaju pod kontrolom. Oni pokušavaju preuzeti kontrolu..., vode se borbe", rekao je u telefonskoj izjavi Lisenko.

Igor Plotnicki, čelnik takozvane narodne republike Luhansk, jedne od dviju regija na istoku koje drže proruski pobunjenici, izjavio je u utorak da su njegove snage počele povlačiti teško oružje, javila je ruska novinska agencija TASS.

"Jučer sam bio na bojišnici i naši tenkovi i naše topništvo odlaze. U stvari, mi smo počeli ispunjavati naše obveze prošle noći", rekao je Plotnicki.

Pobunjenici u drugoj regiji, Donecku, gdje se nalazi Debalceve, kazali su da su spremni povući teško oružje, ali žele to učiniti istodobno s vojskom.

"Mi smo spremni u bilo koje vrijeme, imamo sve spremno za zajedničko povlačenje. Nećemo ništa učiniti jednostrano jer bi time naši vojnici postali metom", rekao je Denis Pušilin, visoki dužnosnik separatista u Donecku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara