Rastu tenzije između Kosova i Srbije: Nakon ubojstva policajca zatražen sastanak s KFOR-om i EULEX-om

Foto: FAH

SRBIJANSKI ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović zatražio je hitan sastanak s predstavnicima europske pravosudne misije na Kosovu (EULEX) i mirovnih snaga (KFOR) zbog situacije u Kopnenoj zoni sigurnosti gdje je u razmjeni vatre sa šumokradicama s Kosova ubijen pripadnik žandarmerije MUP-a Srbije, te jedan šumokradica.

Stefanović je za beogradsku komercijalnu televiziju Pink izjavio da je se mora omogućiti "apsolutna sigurnost" za lokalno stanovništvo i pripadnike sigurnosnih snaga.

Jučerašnju uporabu oružja i otvaranje vatre na pripadnike policije i žandarmerije koji su zatekli grupu kosovskih Albanaca u bespravnoj sječi šume na teritoriju Srbije Stefanović je nazvao "izravnim terorističkim napadom" i rekao da se u suradnji s policijom EULEX-a i pripadnicima KFOR-om traga za ostalim počiniteljima, od kojih je jedan ubijen, a jedan ranjen.

Oštrije kazne za napade na policajce

Stefanović je najavio i da će zatražiti sastanak s državnim odvjetništvom i pravosudnim institucijama s namjerom da se "razmotre mogućnosti pooštravanja kaznene politike za napade na policajce".

"Imali smo napade na policiju koji su prošli u sjeni... To su stvari za koje mora postojati oštra kazna", istaknuo je srbijanski ministar unutarnjih poslova.

Pripadnik žandarmerije MUP-a Srbije Stevan Sinđelić (30) u četvrtak ujutro kod Kuršumlije smrtno je ranjen u razmjeni vatre s više nepoznatih osoba.

Jedan Albanac ubijen, drugi ranjen

Sinđelić je bio dio policijske ophodnje u Kopnenoj zoni sigurnosti koja je u šumi zatekla grupu Albanaca koji su sjekli šumu i tovarili je na traktore. U razmjeni vatre jedan Albanac je ubijen, a jedan ranjen.

Vojska Srbije priopćila je jučer da će s međunarodnim snagama na Kosovu (KFOR) pojačati zajedničke patrole u Kopnenoj zoni sigurnosti nakon ubojstva pripadnika srbijanskog MUP-a. Pojačanu nazočnost u telefonskom su razgovoru dogovorili načelnik Glavnog stožera VS Ljubiša Diković i komandant KFOR-a Salvatore Farrina.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara